Organ UN-a odobrio Japanu da ispusti u okean radioaktivnu vodu iz Fukušime

Japan nije precizirao datum za početak ispuštanja vode, proces za koji će biti potrebno između 30 i 40 godina da se završi, do zvaničnog odobrenja nacionalnog nuklearnog nadzornog tijela Tokyo Electric Power (Tepco)

2714 pregleda 6 komentar(a)
Šef IAEA Rafael Grosi i japanski premijer Fumio Kišida, Foto: REUTERS
Šef IAEA Rafael Grosi i japanski premijer Fumio Kišida, Foto: REUTERS

Japan je u utorak dobio odobrenje UN-ovog organa za nuklearna pitanja da u okean ispusti tretiranu radioaktivnu vodu iz fabrike Fukušima, uništene u cunamiju, uprkos žestokom otporu Pekinga i drugih lokalnih vlasti.

Nakon dvogodišnjeg posmatranja, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) rekla je da su planovi Japana u skladu s međunarodnim sigurnosnim standardima i da će imati "zanemarljiv radiološki uticaj na ljude i okolinu".

"Ovo je danas veoma posebna noć", rekao je šef IAEA-e Rafael Grosi premijeru Fumiju Kišidi.

Japan nije precizirao datum za početak ispuštanja vode, proces za koji će biti potrebno između 30 i 40 godina da se završi, do zvaničnog odobrenja nacionalnog nuklearnog nadzornog tijela "Tokyo Electric Power" (Tepco).

Posljednja riječ nuklearnog regulatora mogla bi uslijediti već ove sedmice.

Lokalni japanski sindikati ribara usprotivili su se vladinom planu, osmišljenom 2021., ocijenivši da će to poništiti njihove napore u popravljanju reputacije nakon što je nekoliko zemalja zabranilo neke japanske prehrambene proizvode nakon katastrofe 2011. godine.

Takođe, neke susjedne zemlje se godinama žale na prijetnju morskom okolišu i javnom zdravlju, a Peking se pojavio kao glavni kritičar plana.

"Japan će nastaviti da pruža objašnjenja japanskom narodu i međunarodnoj zajednici na iskren način zasnovan na naučnim dokazima i uz visok nivo transparentnosti", rekao je Kišida na sastanku sa Grosijem.

Bonus video: