Južna Afrika: U curenju gasa nastradalo najmanje 16 osoba

Zvaničnik hitne službe Vilijam Ntladi je rekao da je uzrok tragedije nitratni gas koji je iscurio iz jedne boce, te da se pretražuje područje radijusa 100 metara od mjesta curenja kako bi provjerili da li ima još nastradalih

1365 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Najmanje 16 osoba, uključujući troje djece, nastradalo je u curenju otrovnog gasa koji su koristili ilegalni rudari za preradu zlata u Južnoafričkoj Republici.

Hitne službe prvobitno su saopštile da se vjeruje da su nastradale 24 osobe u Boksburgu, gradu na istočnoj periferiji Johanesburga, međutim, policija i premijer provincije Gauteng Panjaza Lesufi kasnije su potvrdili da je nakon prebrojavanja utvrđeno da ih je nastradalo 16.

"To uopšte nije lijepa scena. To je bolno, emocionalno iscrpljujuće i tragično", rekao je novinarima Lesufi, koji je posjetio mjesto tragedije.

I dalje se traga za drugim žrtvama.

Policija je saopštila da su nastradala djeca stara jednu, šest i 15 godina, a dvije osobe su hospitalizovane.

Zvaničnik hitne službe Vilijam Ntladi je rekao da je uzrok tragedije nitratni gas koji je iscurio iz jedne boce, te da se pretražuje područje radijusa 100 metara od mjesta curenja kako bi provjerili da li ima još nastradalih.

Ntladi je rekao da su postoje informacije da su taj gas koristili ilegalni rudari da odvoje zlato od prljavštine i kamena.

Ilegalno rudarenje rasprostranjeno je u oblastima bogatim zlatom u okolini Johanesburga, gdje rudari ostatke iskopavaju u zatvorenim i napuštenim rudnicima.

Ova tragedija će vjerovatno izazvati još veći gnjev na ilegalne rudare, koji su često migranti iz susjednih zemalja i rade u organizovanim bandama, a lokalci ih krive za porast nasilja u tim oblastima, piše AP.

Bonus video: