Pronađen kokain u Bijeloj kući, Bajden: Važno je istražiti slučaj do kraja

Portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pjer rekla je novinarima: "Mjesto gdje je pronađen kokain je oblast kroz koju prolaze mnogi posjetioci Zapadnog krila

4730 pregleda 5 komentar(a)
Zapadno krilo Bijele kuće, Foto: REUTERS
Zapadno krilo Bijele kuće, Foto: REUTERS

Kokain pronađen u nedelju u Bijeloj kući bio je u jednoj rupi u ulaznom dijelu Zapadnog krila, gdje posjetioci stavljaju elektroniku i druge stvari prije obilaska, rekao je izvor upoznat sa ovim pitanjem.

Tajna služba istražuje slučaj, saopštila je Bijela kuća, piše agencija Rojters.

"Provjeravaju dnevnike posjetilaca i gledaju snimke kamera. Sledeći koraci tiču se unakrsne provjere", rekao je izvor.

Portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pjer rekla je novinarima: "Mjesto gdje je pronađen kokain je oblast kroz koju prolaze mnogi posjetioci Zapadnog krila.

Upitan da li je neko bio podvrgnut testiranju na drogu u okviru istrage, Žan-Pjer je rekao: "Preduzećemo bilo koju akciju... koja je odgovarajuća i opravdana, do ishoda Tajne službe".

Posjedovanje kokaina, koji je klasifikovan kao droga "sa liste II" prema američkom Zakonu o kontrolisanim supstancama, predstavlja prekršaj u Vašingtonu.

Zapadno krilo je povezano sa vilom u kojoj žive predsjednik Džo Bajden i prva dama Džil Bajden. Uključuje Ovalni kabinet, kabinet i radni prostor za predsjedničko osoblje.

Kroz Zapadno krilo redovno prolaze stotine ljudi, uključujući političko osoblje, njihove goste i novinare.

Žan-Pjer je rekla da se obilasci Zapadnog krila održavaju u petak, subotu i nedelju.

Supstanca je pronađena tokom rutinskog čišćenja Tajne službe u nedelju uveče. Portparol Tajne službe nije odgovorio na zahtjeve za komentar.

Agencija nije saopštila koliko je kokaina pronađeno. Ovo otkriće dovelo je do kratkog zatvaranja kompleksa Bijele kuće u nedelju. Bajden i njegova porodica tada nisu bili u Bijeloj kući. Američki predsjednik nije odgovorio na pitanja koja su mu novinari postavljali, a tiču se pronađenog kokaina.

On smatra da je "nevjerovatno važno" da se dođe do dna priče, rekla je Žan-Pjer.

Službenici administracije mogu prijateljima i članovima porodice ponuditi obilaske djelova Zapadnog krila. Ljudi koji nisu članovi osoblja moraju ostaviti elektroniku i druge stvari u skladišnim prostorima prije nego što krenu u obilazak.

"Bilo je u jednom od kockica", rekao je izvor upoznat sa pronalaskom kokaina. Bajden i njegova porodica vratili su se u Bijelu kuću rano u utorak nakon što su praznični vikend proveli u predsjedničkom domu u Kemp Dejvidu u Merilendu. Članovi porodice koji posećuju Bajdenove tradicionalno ulaze i izlaze kroz istočno krilo", naveo je pomenuti izvor.

Bonus video: