Zemljotresi u Sjevernoj Koreji, sumnja se na nuklearni test

Kako navodi agencija Rojters, Japanska meteorološka agencija saopštila je da je potres u Sjevernoj Koreji bio najmanje deset puta jači od prethodnih testova
1 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.09.2017. 06:50h

Potres jačine 6,3 jedinice Rihtera pogodio je Sjevernu Koreju, a podrhtavanje tla bi moglo da sugeriše da je ta zemlja izvela šesti nuklearni test. Kineska agencija za zemljotrese saopštila je da je registrovala još jedan zemljotres, na gotovo identičnim koordinatama. Pjongjang je najavio da će izdati "važno saopštenje" u ponedjeljak u 6.30 po lokalnom vremenu.

Američki geološki zavod saopštio je da je registrovao potres jačine 6,3 jedinice Rihtera na 55 kilometara sjeverozapadno od Kimčaeka, prenosi Tanjug.

Nedavno podrhtavanje tla u tom regionu bilo je uzrokovano nuklearnim testovima, podsjeća agencija Rojters.

Kineska agencija za zemljotrese saopštila je da je zatim registrovala još jedan potres u Sjevernoj Koreji magnitude 4,6 jedinica Rihtera.

U saopštenju na sajtu administracije navodi se da je drugi potres, dubine na nula kilometara, usledio samo osam minuta poslije prvog koji je, kako se navodi "sumnjiva eksplozija", prenosi Rojters.

Koordinate dva zemljotresa su skoro identične, navode kineski stručnjaci.

Ministar spoljnih poslova Japana Taro Kono saopštio je novinarima da je vlada Japana sigurna da je Sjeverna Koreja sprovela šesti nuklearni test.

"Ova vlada potvrđuje da je Sjeverna Koreja sprovela šesti nuklearni test nakon analiziranja informacija iz meteorološke agencije i drugih informacija", rekao je Kono.

Premijer Japana, Šinzo Abe, rekao je da bi još jedan nuklearni test Sjeverne Koreje bio neprihvatljiv i da bi morali strogo da protestuju.

Kako navodi agencija Rojters, Japanska meteorološka agencija saopštila je da je potres u Sjevernoj Koreji bio najmanje deset puta jači od prethodnih testova.

Bonus video: