Soroševa Fondacija za otvoreno društvo otpušta najmanje 40 odsto zaposlenih

Fondacija za otvoreno društvo, krovna organizacija za Sorošev dobrotvorni rad, navela je da je njen upravni odbor "odobrio značajne promjene modela funkcionisanja" te organizacije

4318 pregleda 4 komentar(a)
Džordž Soroš, Foto: Reuters
Džordž Soroš, Foto: Reuters

Fondacija za otvoreno društvo, kojom je donedavno upravljao američki milijarder Džordž Soroš, planira da otpusti najmanje 40 odsto zaposlenih, zbog čega je nekoliko organizacija za zaštitu ljudskih prava izrazilo zabrinutost.

To, drugo veliko smanjenje broja zaposlenih u toj neprofitnoj organizaciji u posljednje tri godine, najavljeno je nedugo pošto je Soroš predao upravljanje nad Fondacijom svom sinu Aleksanderu.

Fondacija za otvoreno društvo, krovna organizacija za Sorošev dobrotvorni rad, navela je da je njen upravni odbor "odobrio značajne promjene modela funkcionisanja" te organizacije.

Dodala je da će otpuštanja biti u skladu sa lokalnim propisima, ne navodeći gdje i kada će biti sprovedena.

Portparol Fondacije Mark Arena rekao je da će primjena predloženog modela značiti "redizajn postojećih operacija, kao i značajno smanjenje broja zaposlenih za ne manje od 40 odsto na globalnom nivou".

Izvršna direktorka Mreže donatora za ljudska prava (Human Rights Funders Network) Kelea Miler rekla je da su najviše zabrinuti za pokrete za socijalnu pravdu, koji ne znaju kako će smanjenje zaposlenih u Fondaciji uticati na njihovu održivost.

"U oblasti filantropije, odluke na vrhu mogu imati ogroman uticaj na one koji podstiču promjene", kazala je.

Lokalni ogranci Soroševe Fondacije ponudile su 2021. otpremnine desetinama zaposlenih. U ograncima Fondacije širom svijeta trenutno radi oko 800 članova osoblja, a kancelarije postoje u više od 20 zemalja.

Fondacija je prije mjesec dana objavila da Soroš predaje kontrolu nad njom svom 37-godišnjem sinu Aleksanderu, koji je u decembru izabran za predsjednika upravnog odbora te organizacije.

Bonus video: