Kompanija vlasnik potonulog Titana obustavila sve komercijalne operacije

Sužbenici američke obalske straže kažu da su među ostacima podmornice pronađeni okvir za pristajanje podmornice i zadnji poklopac

3846 pregleda 0 komentar(a)
Podmornica kompanije "Oušen gejt", Foto: Reuters
Podmornica kompanije "Oušen gejt", Foto: Reuters

Kompanija "Oušen gejt", čija je turistička podmornica implodirala tokom ronjenja radi obilaska olupine "Titanika", obustavila je sva istraživanja i komercijalne operacije, objavljeno je 6. jula na veb sajtu te firme.

Kompanija nije saopštila nikakve detalje.

Vlasti SAD i Kanade istražuju uzrok podvodne implozije koja se desila prošlog mjeseca, a u kojoj je poginulo svih pet osoba u podmornici.

Dijelovi podmornice Titan, koja je implodirala tokom dubokog zarona prema Titaniku, usmrtivši petoro ljudi, iskrcani su 29. juna u St. John'su u Kanadi.

Sužbenici američke obalske straže kažu da su među ostacima podmornice pronađeni okvir za pristajanje podmornice i zadnji poklopac.

Američki medicinski stručnjaci sprovešće formalnu analizu onoga za što se vjeruje da su ljudski ostaci, navela je obalska straža u saopštenju.

Agencija je trenutno u ranoj fazi istrage o uzrocima katastrofe Titana.

"Zahvalan sam na koordiniranoj međunarodnoj i međuagencijskoj potpori za pronalaženje i očuvanje ovih vitalnih dokaza na ekstremnim morskim dubinama. Dokazi će istražiteljima iz nekoliko međunarodnih nadležnosti pružiti ključan uvid o uzrocima ove tragedije, rekao je 29. juna kapetan Džejson Neubauer koji vodi istragu.

Još uvijek treba obaviti značajan posao kako bismo razumjeli faktore koji su doveli do katastrofalnog gubitka Titana i kako bismo osigurali da se slična tragedija više ne dogodi", rekao je kapetan Neubauer koji vodi istragu.

Svih petoro ljudi u podmornici poginulo je 18. juna u imploziji Titana nakon zarona od oko devedeset minuta čiji je cilj bio razgledanje čuvene olupine broda iz 1912., koja se nalazi na dubini od 3800 metara u sjevernom Atlantiku.

Bonus video: