Vašington isključio mogućnost ubrzanog prijema Ukrajine u NATO

„Ne mislim da postoji saglasnost u NATO-u oko toga treba li ili ne dovesti Ukrajinu u NATO porodicu sada, u ovom trenutku, usred rata“, kazao je Bajden

3773 pregleda 2 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Manje od nedjelju dana prije ključnog samita NATO saveza u litvanskom glavnom gradu Viljnusu, Sjedinjene Američke Države su u petak isključile bilo kakvu mogućnost da će Ukrajina dobiti ubrzani poziv u zapadni odbrambeni blok.

Ne mislim da je Ukrajina spremna za članstvo u NATO-u, rekao je američki predsjednik Džo Bajden za televiziju CNN u petak.

„Ne mislim da postoji saglasnost u NATO-u oko toga treba li ili ne dovesti Ukrajinu u NATO porodicu sada, u ovom trenutku, usred rata“, kazao je Bajden, kako prenosi Hina.

Ako rat traje, onda smo svi u ratu. U ratu smo s Rusijom kad bi bilo tako, istakao je, pozivajući se na pakt o kolektivnoj odbrani, koji predstavlja srž Sjevernoatlantskog ugovora.

Američki savetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven govorio je slično, rekavši da će sastanak u Viljnusu „biti važan trenutak o tom putu prema članstvu“, ali da Ukrajina ima „dalje korake koje mora da preduzme“.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se već duže vrijeme zalaže za to da NATO otvori put za članstvo Kijeva, tvrdeći da ukrajinske snage u svojoj borbi da odbiju rusku invaziju čine više nego bilo koja članica saveza kada je riječ o odbrani vrijednosti koje se NATO obavezao da će štititi.

Zelenski će takođe prisustvovati sastanku saveza, koji bi trebalo da se održi 11. i 12. jula u Viljnusu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i drugi članovi saveza takođe Ukrajini nisu pružili svoju punu podršku kada je riječ o njenom skorom prijemu u odbrambeni blok.

Vođe saveza bi sledeće nedjelje trebalo da se slože oko paketa podrške za Ukrajinu, rekao je Stoltenberg u petak u Briselu.

„Učinićemo Ukrajinu još snažnijom i postaviti viziju za njenu budućnost“, kazao je.

Planirana dugoročna podrška uključuje višegodišnji program podrške, snažnije političke veze sa Kijevom i reafirmaciju obećanja NATO da će primiti Ukrajinu u svoje redove.

Samit će poslati „jasnu poruku“ Moskvi, rekao je Stoltenberg, dodavši da „NATO stoji ujedinjen i ruska agresija se neće isplatiti“.

Vođe će na samitu takođe podržati planove o odgovoru na mogući napad Rusije ili neke terorističke grupe, kao i o povećanju proizvodnje oružja, napomenuo je Stoltenberg.

Bonus video: