Američka vojska: Ruski borbeni avioni presretali američke dronove iznad Sirije

Napetost između ruskih i američkih snaga nije neuobičajena u Siriji jer obje zemlje sprovode patrole na tlu, kao i prelete

8561 pregleda 6 komentar(a)
Ruski vojni avioni ispuštaju rakete na putanji leta američkog drona u četvrtak, 6. jula 2023. iznad Sirije, Foto: Beta/AP
Ruski vojni avioni ispuštaju rakete na putanji leta američkog drona u četvrtak, 6. jula 2023. iznad Sirije, Foto: Beta/AP

Ruski borbeni avioni presretali su američke bespilotne letjelice iznad Sirije treći dan zaredom ove nedjelje, saopštila je američka vojska.

Napetost između ruskih i američkih snaga nije neuobičajena u Siriji jer obje zemlje sprovode patrole na tlu, kao i prelete.

U 12-godišnjem sukobu u Siriji poginulo je pola miliona ljudi, a više od milion je ranjeno.

Američka vojska je navela da je "susret" u petak trajao oko dva sata tokom kojih su ruski borbeni avioni "još jednom uznemiravali" tri bespilotne letjelice MK-9 iznad Sirije.

"Ruski avioni su 18 puta letjeli blizu dronova MK-9 koji su izbjegli nesigurnu situacije", navela američka vojska.

Ruski oficir Oleg Gurinov, šef Ruskog centra za pomirenje u Siriji, rekao je ove nedjelje da su ruska i sirijska vojska počele šestodnevnu zajedničku obuku koja se završava u ponedjeljak.

Gurinov je rekao da je Moskva zabrinuta zbog letova dronova koalicije predvođene SAD iznad sjeverne Sirije, ocijenivši da su dronovi "sistematski kršili protokole" za izbjegavanje incidenata.

SAD i Francuska su dio međunarodne koalicije koja se bori protiv Islamske države koja je nekada kontrolisala najveće djelove Sirije i Iraka gdje su ekstremisti proglasili kalifat.

Uprkos porazu islamista u Iraku 2017. i u Siriji manje od dvije godine kasnije, ekstremisti i dalje izvode smrtonosne napade u obje zemlje.

Rusija se pridružila sukobu u Siriji u septembru 2015. i pomogla da prevladaju snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Ruski ratni avioni i dalje napadaju posljednje veliko uporište pobunjenika na sjeverozapadu Sirije.

U Siriji se nalazi najmanje 900 američkih vojnika koji su partneri Sirijskim demokratskim snagama predvođenim Kurdima.

Gurinov je upozorio da povećanje "nekoordinisanih letova" dronova koalicije predvođene SAD, dovodi do zaoštravanja i da "Rusija nije odgovorna za bezbjednost tih letova".

Bonus video: