EU i Novi Zeland potpisali sporazum: Povećanja bilateralne trgovine za 30 odsto u roku od jedne decenije?

Pozivajući se na sporazum postignut u junu 2022. posle četiri godine teških pregovora, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je "ambiciozan" i "veoma uravnotežen" tekst

6366 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija (EU) i Novi Zeland potpisali su danas sporazum o slobodnoj trgovini koji bi, prema Briselu, trebalo da dovede do povećanja bilateralne trgovine za 30 odsto u roku od jedne decenije.

Pozivajući se na sporazum postignut u junu 2022. posle četiri godine teških pregovora, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je "ambiciozan" i "veoma uravnotežen" tekst.

"Novi Zeland je za nas ključni partner u indo-pacifičkom regionu i taj sporazum o slobodnoj trgovini će nas još više zbližiti", dodala je ona.

EU je treći najveći trgovinski partner Novog Zelanda, koji, između ostalog, izvozi vino, voće i meso u Evropu.

Bilateralna robna razmjena između dvije strane iznosila je nešto više od devet milijardi eura 2022. godine.

Prema Briselu, izvoz EU u pacifički arhipelag mogao bi da poraste do 4,5 milijardi eura godišnje. Investicije EU na Novom Zelandu mogle bi da porastu do 80 odsto.

Da bi stupio na snagu, sporazum mora da dobije odobrenje Evropskog parlamenta i da ga ratifikuje parlament Novog Zelanda.

Bonus video: