Bajden: Ukrajina još nije spremna za članstvo u NATO-u

Bajden je reka da, iako je razgovor o skorom članstvu Ukrajine u NATO-u bio preuranjen, SAD i njihovi saveznici u NATO-u će nastaviti da obezbjeđuju predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom i njegovim snagama bezbjednost i oružje koje im je potrebno

6522 pregleda 5 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden rekao je da Ukrajina još nije spremna za članstvo u NATO-u, kazavši da ruski rat u Ukrajini treba da se završi prije nego što alijansa može da razmotri prijem Kijeva u svoje redove.

Bajden je u ekskluzivnom intervjuu za CNN kazao da, iako je razgovor o skorom članstvu Ukrajine u NATO-u bio preuranjen, SAD i njihovi saveznici u NATO-u će nastaviti da obezbjeđuju predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom i njegovim snagama bezbjednost i oružje koje im je potrebno da pokušaju da okončaju rat sa Rusijom.

Bajden je govorio za CNN uoči njegovog jednonedjeljnog putovanja u Evropu, koje uključuje samit NATO-a u Litvaniji, na kojem će rat Rusije u Ukrajini i nastojanje Zelenskog za članstvo u NATO-u biti među ključnim pitanjima koja na skupu.

"Ne mislim da u NATO-u postoji jednoglasnost oko toga da li da uvede Ukrajinu u porodicu NATO-a sada, u ovom trenutku, usred rata. Na primjer, ako ste to uradili, onda znate – i mislim ono što kažem – mi smo odlučni da se posvetimo svakom pedlju teritorije koja je teritorija NATO-a. To je obaveza koju smo svi preuzeli bez obzira na sve. Ako je rat u toku, onda smo svi u ratu. Mi smo u ratu sa Rusijom, ako je to slučaj", istakao je Bajden.

On je rekao da je opširno razgovarao sa Zelenskim o tom pitanju, rekavši da je ukrajinskom predsjedniku rekao da će SAD nastaviti da obezbeđuju bezbjednost i oružje za Ukrajinu kao što to čine za Izrael dok se proces odvija.

"Mislim da moramo da postavimo racionalan put kako bi Ukrajina mogla da se kvalifikuje da može da uđe u NATO", rekao je Bajden, napominjući da je odbio zahtjeve ruskog predsjednika Vladimira Putina prije rata da se obaveže da neće primiti Ukrajinu jer alijansa ima "politiku otvorenih vrata".

"Ali mislim da je preuranjeno reći, pozivati na glasanje, znate, sada, jer postoje i druge kvalifikacije koje treba ispuniti, uključujući demokratizaciju i neka od tih pitanja", rekao je Bajden.

Bonus video: