Upozorenje WMO: Led na Antarktiku na rekordno niskom nivou

"Zvona za uzbunu zvone zbog neviđenih temperatura površine mora na Sjevernom Atlantiku"

6601 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nivo morskog leda na Antarktiku prošlog mjesec je bio rekordno nizak, objavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO), što stručnjaci za klimatske promjene smatraju zabrinjavajućim.

WMO je objavio da je nivo morskog leda na Antarktiku prošlog mjeseca, koji je bio najtopliji jun ikad, bile najmanje otkako su počela satelitska praćenja - 17 odsto ispod prosjeka.

"Navikli smo da vidimo ta velika smanjenja morskog leda na Arktiku, ali ne na Antarktiku. To je ogromno smanjenje", rekao je Mihael Sparov, čelnik Istraživačkog programa za svjetsku klimu.

Globalne temperature morske površine bile su u maju i junu rekordne za to vrijeme godine, po WMO-u, koji je upozorio da se zagrijavanje svjetskih okeana brzo širi u dubinu, prenosi agencija Hina.

Antarktik
foto: Reuters

"Ne samo površinska temperatura, nego cijeli okean postaje topliji i apsorbuje energiju koja će ostati tamo stotinama godinama", upozorio je WMO.

"Zvona za uzbunu zvone zbog neviđenih temperatura površine mora na Sjevernom Atlantiku".

WMO očekuje da će vremenski fenomen El Ninjo, koji je nedavno počeo, povećati temperature i na kopnu i u okeanima, što bi moglo uzrokovati više morskih toplotnih udara i ekstremnih temperatura.

Bonus video: