Svijet je u rukama starih muškaraca

Bilo da se radi o SAD, Indiji, Rusiji, Kini ili Brazilu: sudbinu svijeta u rukama drže muškarci koji bi u normalnom životu već odavno bili u penziji. Da li njihova starost predstavlja rizik za svijet?

6736 pregleda 4 komentar(a)
Erdogan i Bajden, Foto: REUTERS
Erdogan i Bajden, Foto: REUTERS

Slobodo se može reći da stariji muškarci vladaju svijetom. Oni su na čelu Turske, Kine, Rusije, Indije, Izraela, Brazila i Sjedinjenih država.

Najmlađi je Redžep Tajp Erdogan koji je u februaru napunio samo 69 godina. A slijede: Si Đinping (70), Vladimir Putin (70), Narendra Modi (72) Benjamin Netanjahu (73) i Lula da Silva (77). Najstariji je Džozef Bajden (80) koji je bio najstariji predsjednik prilikom useljavanja u Bijelu kuću. Mnogi su ostali bez riječi kada je Bajden prije nekoliko nedelja najavio da će se kandidovati i za sledeće predsjedničke izbore. Ako pobijedi, i ako ako to dožvi fizički i poltički - na kraju mandata bi imao 86 godina - kao sada papa.

Pritom se postavlja pitanje koliko su ovi političari u fizičkom i, što je još važnije, mentalnom smislu sposbni za obavljenje tako važne funkcije. Ne treba izgubiti iz vida da mnogi od njih odlaze na odmor sa čuvenim koferom za lansiranje nuklearnog oružja. Dijagnoze na daljinu je nezahvalno donositi, ali ipak uz pomoć nekih indikatora moguće je donekle procijeniti njihovu sposobnost.

Privatni ljekari, treneri kuvari…

Visok socijalni status i odlična zdravstvena njega doveli su do toga da danas ima znatno više ljudi starijih od 70 godina koji su potpuno zdravi i sposobni nego prije 20 ili 30 godina.

"Dobro obrazovani muškarci danas žive duže zbog fizičke aktivnosti i medicinske prevencije i potpuno su fizički i psihički sposobni za složene svakodnevne zadatke", kaže Frank Zomer, predsjednik Njemačkog društva za zdravlje muškarca.

No, ne mora se reći da vrhunski političari sa svojim ljekarima specijalistima, privatnim trenerima i kuvarima su mnogo bolje opremljeni od normalnih građana. "Malo je onih koji to sebi mogu da priušte", kaže Somer.

Prema podacima Instituta Robert Koh, skoro svaki drugi muškarac u Njemačkoj između 65 i 74 godine pati od visokog krvnog pritiska, a svaki četvrti od artroze. Problemi se povećavaju sa godinama. Svaki treći muškarac od 70 do 80 godina ima probleme sa sluhom, a dalji problem je neizbježno smanjenje mišićne mase.

"Najkasnije od 70. rođendana počinje drastično smanjenje mišićne mase i snage", kaže Ingo Frobeze sa Univerziteta za sport u Kelnu. Razlog je smanjena fizička aktivnost, izuzeci su oni rijetki muškarci - koji redovno vježbaju.

Hronološka i biološka starost

U svakom slučaju, kako kažu stručnjaci, velike su razlike u hronološkoj i stvarnoj starosti.

"Imate 75-godišnjaka koji ide na tenis tri puta nedeljno, ponovo studiraju ali i 70-godišnjaka koji ne može da ide bez šetalice ili ne može da se sjeti imena unuka", kaže Bernd Klajn-Gunk, predsjednik Njemačkog udruženja za medicinu protiv starenja.

Kaže da je za obavljanje posla biološka starost daleko važnija od hronološke starosti, a kritikuje paušalne procjene sposobnosti ovog ili onog političara - samo na osnovu njegovih hronoloških godina.

"To je već oblik diskriminacije", kaže Klajn-Gunk.

Za procjenu stanja je važna i činjenica šta čovjek radi u starosti. Ako je to nešto što mu pričinjava zadovoljstvo i ispunjava ga, onda to može pozitivno uticati na sveukupno psihofizičko zdravlje. Mnogi su čuli priče o čilim 65-godišnjacima koji su odmah posle penzionisanja "uvenuli". Iznenadni prestanak aktivnosti može imati veoma negativan efekat na čovjeka.

Političari su posebna bića

Psiholog Hans-Verner Val, šef istraživačkog projekta o starenju na Univerzitetu u Hajdelbergu, smatra da su političari ionako posebna kategorija.

"Ovdje imamo neku vrstu super-selekcije. Ostaju samo oni koji su najizdržljiviji i nemaju mnogo zajedničkog sa predstavnicima iste vrste. To nisu obični pojedinci", kaže Val.

On kaže da iskusni političari imaju neku vrstu rutine i sigurnosti koja im omogućava da štede energiju i zasnovana je na bogatom iskustvu.

Ali starost i moć imaju, naravno, negativnu stranu medalje. Kod starijih generacija postoji svojevrsno nepovjerenje prema mlađim ljudima, što nepovoljno za obavljanje političkih funkcija. A godine i godine vlasti dovode do druge opasnosti: precjenjivanja sopstvenih sposobnosti. Ono što svakako ne funkcioniše kod starijih političara - je brzo donošenje odluka i rad pod stresom. Ali ni to nije razlog za "otpisivanje" političara starijih od 70 godina, kažu stručnjaci.

Bonus video: