Pjongjang ispalio balističku raketu dugog dometa

Tokom ove godine, Sjeverna Koreja je probno ispalila svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo i izvela neuspjeli pokušaj lansiranja svog prvog špijunskog satelita

3640 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nakon što je Sjeverna Koreja saopštila da su američki špijunski avioni nedavno upali na njenu teritoriju, uslijedilo je lansiranje balističke rakete dugog dometa. Svjetski mediji prenose da je raketa ispaljena tokom sastanka najviših generala SAD, Japana i Južne Koreje.

Zvaničnici Južne Koreje saopštili su da je Pjongjang u srijedu ispalio još jednu raketu dalekog dometa, koja je preletjela oko 1.000 kilometara prije nego što se srušila u vodu kod istočne obale.

Projektil je ispaljen pod velikim uglom, rekao je vojni zvaničnik u Seulu.

Lansiranje je uslijedilo nakon što je Pjongjang ranije ove nedjelje zaprijetio da će oboriti američke vojne izviđačke avione koji lete iznad obližnjih voda u Istočnom moru, prenosi N1.

Kim Jo Džong, visoki sjevernokorejski zvaničnik i sestra vrhovnog vođe Kim Džong Una, izjavila je da je američki špijunski avion u ponedjeljak najmanje osam puta ušao u ekonomsku zonu Sjeverne Koreje, prenijela je u utorak sjevernokorejska nacionalna novinska agencije KCNA.

Inače, novo probno lansiranje balističke rakete dešava se u trenutku dok je načelnik Združenog generalštaba vojske SAD Mark Mili imao sastanak sa svojim južnokorejskim i japanskim kolegama na Havajima.

Portparol američkog Združenog generalštaba rekao je za Rojters da se sjevernokorejsko lansiranje dogodilo na kraju sastanka, koji je dugo bio planiran.

Naveo je da je raketa lansirana ka Japanskom moru.

Trilateralni sastanak održan je u kampu na Havajima, a posljednji put načelnici generalštabova tri zemlje sastali su se u martu prošle godine.

Tokom ove godine, Sjeverna Koreja je probno ispalila svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo i izvela neuspjeli pokušaj lansiranja svog prvog špijunskog satelita.

Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN zabranjuju Sjevernoj Koreji korišćenje tehnologije balističkih raketa, uključujući i lansiranje satelita.

Bonus video: