Kina predstavila koncept 'životnih krugova' na 15 minuta hoda od kuće

Plan predviđa da žitelji određenih područja mogu da pronađu mjesta gdje će zadovoljiti svoje potrebe za kupovinom, keteringom, uslugama održavanja i popravke u krugu od 10-15 minuta hoda od kuće

3331 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kina promoviše izgradnju "životnih krugova" u gradovima koji bi omogućili stanovnicima da obavljaju sve svoje osnovne aktivnosti u krugu od 10-15 minuta hoda od svojih domova.

Projekat je predstavljen u trogodišnjem akcionom planu koji su 12. jula objavili Ministarstvo trgovine i 12 drugih odjeljenja, piše Sinhua.

Plan predviđa da žitelji određenih područja mogu da pronađu mjesta gdje će zadovoljiti svoje potrebe za kupovinom, keteringom, uslugama održavanja i popravke u krugu od 10 minuta hoda od kuće, dok će istovremeno uživati u dodatnoj potrošnji na robu i usluge u vezi sa kulturom, zabavom, slobodnim vremenom, društvenom komunikacijom, zdravstvenom zaštitom i fitnesom u krugu od 15 minuta hoda od kuće.

Takođe će biti promovisane usluge koje se odnose na brigu o starima i njegu djece u zajednicama, navodi se u planu.

Prema dokumentu, trebalo bi uložiti napore da se optimizuje komercijalni raspored u zajednicama, obezbijede bolji uslovi potrošnje i inovativniji scenariji potrošnje, da zajednice budu pametnije, uz otvaranje dodatnih radnih mjesta i poboljšavanje prihoda stanovnika.

Izgradnja “životnih krugova” u zajednicama je već u toku, sa ukupno 2.057 krugova oformljenih u prve dvije grupe od 80 pilot oblasti širom Kine što koristi 42,01 miliona stanovnika zajednice, saopštilo je Ministarstvo.

Bonus video: