SAD: Nisu nađeni tragovi na vrećici kokaina u predvorju Bijele kuće, kaže Tajna služba

Nalaženje u Bijeloj kući praha za kojeg se ispostaviio da je kokain, izazvalo je velike kritike od strane opozicionih republikanaca koji su danas tražili detaljne informacije o istrazi

6843 pregleda 4 komentar(a)
Bijela kuća, Foto: Shutterstock
Bijela kuća, Foto: Shutterstock

Nisu nađeni otisci prstiju ili DNK na vrećici kokaina nađenoj prošle nedjelje u predvorju Bijele kuće uprkos analizi FBI laboratorije za kriminal, a snimci nadzora tog područja nisu identifikovali osumnjičenog, piše u rezimeu istrage Tajne službe.

Agenti Tajne službe su tokom rutinskog pregleda Bijele kuće 2. jula našli bijeli prah u garderobi predvorja Zapadnog krila gdje prolazi veliki broj ljudi - gdje osoblje ulazi i izlazi, a turističke grupe se okupljaju da ostave svoje telefone i druge stvari s kojima se ne može u razgledanje Bijele kuće.

Najvjerovatnije je kesicu ostavio neko od stotina posjetilaca koji su ušli i izašli iz zgrade tokom vikenda, kaže osoba upoznata sa istragom za Asošijeted pres.

Nalaženje u Bijeloj kući praha za kojeg se ispostaviio da je kokain, izazvalo je velike kritike od strane opozicionih republikanaca koji su danas tražili detaljne informacije o istrazi.

Sekretarka za štampu Bijele kuće Karin Žan Pjer rekla je da predsjednik Džozef Bajden smatra da je "nevjerovatno važno" da Tajna služba utvrdi kako je droga završila u Bijeloj kući.

Dio Bijele kuće je nakratko biio evakuisan iz predostrožnosti kada je nađen bijeli prah. Vatrogasna služba je pozvana da testira supstancu na licu mjesta kako bi utvrdila da li je opasna, a test je bio negativan na otrovne supstance, ali pozitivan na kokain.

Kesa je poslata na sekundarnu, detaljniju laboratorijsku analizu. Nacionalni centar za analizu, zadužen za bioodbranu i protivmjere nacionalne bezbjednosti, analizirao je predmet na bilo kakve bioprijetnje. Testovi su bili negativni.

Kokain i kesa su podvrgnuti daljem forenzičkom testiranju, uključujući napredne analize otisaka prstiju i DNK u laboratoriji FBI-ja. FBI je obavio i hemijska ispitivanja.

U međuvremenu, istražitelji Tajne službe sastavili su listu od nekoliko stotina pojedinaca koji su možda bili u području gdje je nađena droga.

Ali laboratorijski rezultati nisu otkrili ni latentne otiske prstiju ili DNK, tako da agenti ne mogu ništa da uporede sa mogućim osumnjičenim osobama.

Na snimku ulaza u predvorje nije identifikovana osoba, niti čvrsti istražni tragovi, saopštila je Tajna služba.

Bonus video: