Turska pruža podršku osobama s invaliditetom u Avganistanu

Humanitarna kriza u Afganistanu produbljena je povratkom radikalnih talibana na vlast u augustu 2021. godine

2666 pregleda 0 komentar(a)
Žene u Avganistanu, Foto: Shutterstock
Žene u Avganistanu, Foto: Shutterstock

Turska agencija za saradnju i koordinaciju obezbijedila je finansijsku podršku za kurseve stručne obuke za osobe sa invaliditetom u sjevernom Afganistanu kako bi im pomogla da steknu profesionalne vještine i nađu zaposlenje.

Državna dobrotvorna organizacija obezbijediće šestomjesečne kurseve za žene u proizvodnji sapuna i za muškarce u stolarstvu, proizvodnji i popravci obuće i zavarivanju metalnih konstrukcija.

Kursevi će se održavati u provinciji Jowzjan i pohađaće ih 50 osoba sa invaliditetom, piše Radio Slobodna Evropa.

Ne navodi se koliko će novca biti uplaćeno za ove programe.

Humanitarna kriza u Afganistanu produbljena je povratkom radikalnih talibana na vlast u augustu 2021. godine.

Prema podacima humanitarnih organizacija više od polovine populacije suočava se s glađu, a četiri miliona djece je neuhranjeno. Talibani su uveli niz zabrana za žene, djevojčice i sve one koji se protive njihovoj vlasti.

Izvještaj, Zapošljavanje u Afganistanu 2022.: Brza procjena uticaja, otkriva da je i za mlade ljude u dobi od 15-24 godine uticaj na zapošljavanje također bio ozbiljan i nesrazmjeran. Procjenjuje se da je zaposlenost mladih smanjena za 25 posto u četvrtom tromjesečju 2022. u odnosu na drugi kvartal 2021.

Procjenjuje se da je u četvrtom kvartalu 2022. ukupna zaposlenost (i formalna i neformalna) bila 450.000 niža od nivoa prije tranzicije, i više od 900.000 niža u poređenju sa hipotetičkim scenarijem bez promjene administracije.

Osim toga, prihodi od rada su teško pogođeni i sve su nestabilniji, a posebno šteti domaćinstvima koja se bore zbog rasta hrane i potrošačkih cijena.

Bonus video: