FOTO Najnoviji primjer prijetnje globalnog zagrijavanja: Rekordne vrućine širom svijeta

Živa u termometru bi mogla bi dostići 40 stepeni Celzijusa u Rimu do ponedjeljka, a čak 43 stepena u utorak, obarajući rekord od 40,5 stepeni u augustu 2007. godina

8554 pregleda 6 komentar(a)
Detalj iz Doline smrti u SAD, Foto: Reuters
Detalj iz Doline smrti u SAD, Foto: Reuters

Rekordne vrućine predviđaju se širom svijeta, od Sjedinjenih Američkih Država (SAD), gdje se desetine miliona ljudi suočavaju s opasno visokim temperaturama, do Evrope i Japana, što je najnoviji primjer prijetnje globalnog zagrijavanja.

Italija se suočava s prognozama maksimalnih temperatura za vikend, a Ministarstvo zdravstva je objavilo crveni alarm za 16 gradova, među kojima su Rim, Bolonja i Firenca.

Meteocentar je upozorio Italijane da se pripreme za najintenzivniji toplotni talas ovog ljeta i jedan od najintenzivnijih svih vremena, prenosi Al Džazira Balkans.

Živa u termometru bi mogla bi dostići 40 stepeni Celzijusa u Rimu do ponedjeljka, a čak 43 stepena u utorak, obarajući rekord od 40,5 stepeni u augustu 2007. godina.

Ostrva Sicilija i Sardinija mogli bi se suočiti s temperaturama do 48 stepeni, upozorila je Evropska meteorološka agencija – "potencijalno najtoplije temperature ikada zabilježene u Evropi".

Grčka se takođe suočava s nepodnošljivom vrućinom.

Centralni grad Teba u petak je zabilježio temperaturu od 44,2 stepena.

Akropolj, najveća turistička atrakcija Atine, zatvoren je drugi dan zaredom u subotu uz očekivanu temperaturu od 41 stepen, kao i nekoliko parkova u grčkoj prijestolnici.

Ministarstavo kulturo saopštilo je da se pristup arheološkom nalazištu s liste UNESCO-a koji datira iz antike, obustavlja od podneva do ranih večernjih sati kako bi se zaštitili radnici i posjetioci.

Regije Francuske, Njemačke, Španije i Poljske takođe se suočavaju s visokim temperaturama.

U dijelovima istočnog Japana takođe se očekuje da će u nedjelju i ponedjeljak dostići temperaturu od 38 do 39 stepeni, a meteorološka agencija upozorava da bi temperature mogle dostići prethodne rekorde.

Bonus video: