Kina i Rusija se spremaju za vojne vježbe u Japanskom moru

Dvije susjedne zemlje koje dijele zajedničku volju da se suprotstave, kako kažu, američkoj hegemoniji prbližile su se u vojnoj sferi od ruske intervencije u Ukrajini, koju Peking odbija da osudi

1643 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kina i Rusija će organizovati zajedničke vojne vježbe u Japanskom moru, objavilo je danas kinesko Ministarstvo odbrane u kontekstu tenzija sa zapadnim zemljama.

Dvije susjedne zemlje koje dijele zajedničku volju da se suprotstave, kako kažu, američkoj hegemoniji prbližile su se u vojnoj sferi od ruske intervencije u Ukrajini, koju Peking odbija da osudi.

Da bi ojačali koordinaciju, Kina i Rusija su posljednjih mjeseci organizovali više zajedničkih vojnih vježbi.

Naredna vježba će biti održana u Japanskom moru sa pet kineskih ratnih brodova, uključujući razarač s navođenim projektilima, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo odbrane.

Datum vježbi nije naveden ali je ministarstvo saopštilo da su brodovi napustili luku Ćingdao na istoku i pridružiće se ruskim snagama na unaprijed određenoj zoni.

Vježbe u kojima će učestvovati i vazduhoplovne snage imaju za cilj da očuvaju bezbjednost strateških pomorskih puteva, navelo je Ministarstvo.

Prošlog mjeseca Kina i Rusija sprovele su zajedničku vojnu patrolu iznad Japanskog mora i Istočnog kineskog mora, što je navelo Južnu Koreju da rasporedi svoje lovce iz predostrožnosti.

To je šesta zajednička patrola Pekinga i Moskve u toj zoni od 2019. godine.

Početkom jula se kineski ministar odbrane Li Šangfu založio za jačanje vojne pomorske saradnje sa Rusijom tokom razgovora u Pekingu sa visokim ruskim zvaničnikom.

Kina i Rusija mogu da daju pozitivan doprinos održavanju mira i stabilnosti u svetu i u regionu, ocijenio je Li Šangfu, koji je od 2018. pod američkim sankcijama.

Bonus video: