Salivan: SAD zabrinute da će Sjeverna Koreja ispaliti još jednu interkontinentalnu balističku raketu

Sjevernokorejski programi balističkih projektila i nuklearnog oružja zabranjeni su rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koje su sankcionisale zemlju

6445 pregleda 1 komentar(a)
Saliven, Foto: REUTERS
Saliven, Foto: REUTERS

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan rekao je da je Bajdenova administracija zabrinuta da će Sjeverna Koreja nastaviti sa isprobavanjem interkontinentalnih balističkih raketa.

"Već neko vrijeme sam zabrinut da bi Sjeverna Koreja sprovela ono što bi bila njena sedma nuklearna proba", rekao je Salivan tokom intervjua za CBS Face the Nation, prenosi Rojters.

"Ne vidim nikakve naznake da će se to dogoditi, ali ne bi bilo iznenađenje ako Sjeverna Koreja još jednom testira sposobnosti njenih interkontinentalnih balističkih raketa", rekao je on.

Sjeverna Koreja je u junu ispalila dvije rakete kratkog dometa sa svoje istočne obale.

Portparol sjevernokorejskog ministarstva nacionalne odbrane tada je rekao da vježbe koje izvode Južna Koreja i Sjedinjene Države eskaliraju vojnu napetost u regionu i da će njene snage odgovoriti na "svaku vrstu protesta ili provokacija neprijatelja".

Sjevernokorejski programi balističkih projektila i nuklearnog oružja zabranjeni su rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koje su sankcionisale zemlju.

Diplomatski napori da se smanje tenzije ili ubijedi Pjongjang da napusti svoj nuklearni arsenal su zaustavljeni.

Bonus video: