Kina i Rusija pripremaju vojne vježbe u Japanskom moru

Da bi ojačali koordinaciju, Kina i Rusija su poslednjih mjeseci organizovali više zajedničkih vojnih vježbi.

3008 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kina i Rusija će organizovati zajedničke vojne vježbe u Japanskom moru, objavilo je u nedelju, 16. jula, kinesko Ministarstvo odbrane u kontekstu tenzija sa zapadnim zemljama.

U saopštenju se dodaje da je cilj vježbi "očuvanje bezbednosti strateških plovnih puteva", piše Radio Slobodna Evropa.

Vježba pod šifrovanim nazivom "Sjeverna/Interakcija-2023", obilježava poboljšanu vojnu saradnju između Kine i Rusije od invazije Moskve na Ukrajinu i odvija se dok Peking nastavlja da odbija pozive SAD da se obnovi vojna komunikacija, prenosi Rojters

Datum vježbi nije naveden ali je Ministarstvo u Pekingu saopštilo da je kineska flotila, koja se sastoji od pet ratnih brodova i četiri brodska helikoptera, napustila je istočnu luku Kingdao i sastaće se sa ruskim snagama u "unaprijed određenoj oblasti".

Gromkij i Soveršenij, dva ruska ratna broda koja učestvuju u vježbi na Japanskom moru, ranije ovog mjeseca su izveli odvojenu obuku sa kineskom mornaricom u Šangaju o kretanju formacija, komunikaciji i spasavanju na moru.

Prije nego što su ušli u luku u finansijskom centru Šangaja, isti brodovi su plovili pored Tajvana i Japana, zbog čega su Tajpej i Tokio nadgledali ruske ratne brodove.

Nekoliko dana prije nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Vladimir Putin i kineski predsjednik Si Đinping proglasili su partnerstvo bez ograničenja za koje su rekli da ima za cilj da se suprotstavi uticaju Sjedinjenih Država.

Kada se kineski ministar odbrane Li Šangfu sastao sa šefom ruske mornarice admiralom Nikolajem Jevmenovim u Pekingu ovog mjeseca, obje strane su ponovile da su posvećene jačanju vojnih veza.

Načelnik Zajedničkog štaba kineske vojske Liu Dženli i najviši vojnik Rusije, načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov dali su isto obećanje tokom video razgovora u junu.

Da bi ojačali koordinaciju, Kina i Rusija su poslednjih mjeseci organizovali više zajedničkih vojnih vježbi.

Prošlog mjeseca Kina i Rusija sprovele su zajedničku vojnu patrolu iznad Japanskog mora i Istočnog kineskog mora, što je navelo Južnu Koreju da rasporedi svoje lovce iz predostrožnosti.

To je šesta zajednička patrola Pekinga i Moskve u toj zoni od 2019. godine.

Bonus video: