Vještačka inteligencija u borbi protiv uvoza robe proizvedene prisilnim radom

Iako vještačka inteligencija može da bude od pomoći, stručnjaci upozoravaju da još uvijek nije bezbjedna i da treba da bude primijenjena oprezno

8942 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svake godine, milioni ljudi širom svijeta su prisiljeni da rade u lošim uslovima. To uključuje 160 miliona djece između pet i 17 godina, prema najnovijim podacima Međunarodne organizacije rada i UNICEF-a.

Radi rješavanja sve veće zabrinutosti, sekretar za unutrašnju bezbjednost Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Alehandro Majorkas objavio je formiranje nove radne grupe koja će istraživati načine na koje vještačka inteligencija može da pomogne da se otkrije i spriječi da roba proizvedena prisilnim radom, uđe u zemlju.

"Pokušaćemo da iskoristimo vještačku inteligenciju da bolje provjerava teret, identifikuje uvoz robe proizvedene prisilnim radom i kontroliše rizik", rekao je Majorkas.

Rješavanje problema na njegovom izvoru bilo bi od velike pomoći, kaže Tea Li, zamjenica podsekretara za međunarodne poslove Sekretarijata za rad.

"Mislim da je vještačka inteligencija izuzetno moćan alat u pokušaju da istražimo kako bismo mogli da koristimo podatke koji postoje. Na primjer, prateći kobalt koji bi mogao da bude iskopan u Demokratskoj Republici Kongo. Kako dolazi do toga da se on ugrađuje u u litijum-jonske baterije u Kini i onda se stavlja u baterije električnih vozila koje možemo naći u automobilima u Sjedinjenim Američkim Državama?", upitala je Li.

Vještačka inteligencija takođe može da se koristi na državnim granicama za otkrivanje falsifikovane robe napravljene od prisilnog rada ili dječijeg rada.

Pet Simons, bivši direktor uprave carina napominje da je najveća američka luka za ulazak te vrste robe Long Bič u Los Anđelesu i da tamo stižu milioni kontejnera godišnje svih vrsta robe.

"Vještačka inteligencija može da ima značajno veliku ulogu u tome samo povezujući tačke, odakle je roba došla, gdje ide. I koristeći te napredne algoritme, oni mogu da sastave slagalicu brže nego što bi čovjek ikada mogao to da uradi", kaže Simons.

Iako vještačka inteligencija može da bude od pomoći, stručnjaci upozoravaju da još uvijek nije bezbjedna i da treba da bude primijenjena oprezno.

Alen Grina, bivši zamjenik direktora uprave carina, smatra da vještačka inteligencija mora da najprije upozna okruženje:

"A kada pokušavate da upoznate okruženje kao što je Kina, i znajući koliko je teško izvući tačne informacije iz Kine, šta će spriječiti da se lažni pozitivi dogode, i ko će potvrditi da su informacije koje uči ta vještačka inteligencija, u stvari tačne?".

Ono što je potrebno pored tehnologije je volja, kaže Tea Li:

"Potrebne su nam vlade i kompanije spremne da preduzmu korake za usvajanje zakona i da ih sprovedu i regulišu."

Radna grupa za vještačku inteligenciju treba da podnese izvještaj Sekretarijatu za unutrašnju bezbjednost u narednim mjesecima.

Bonus video: