Kina zabilježila 52,2 stepena Celzijusa

Temperatura u nedjelju oborila je prijašnji rekord od 50,3 stepena, izmjeren 2015. u blizini Aydinga u ovoj kotlini, velikom bazenu pješčanih dina i isušenih jezera koji je na više od 150 metara ispod nivoa mora

5640 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Pekinga, glavnog grada Kine, Foto: Reuters
Detalj iz Pekinga, glavnog grada Kine, Foto: Reuters

Udaljeni gradić na sjeverozapadu Kine u nedjelju je izdržao temperaturu veću od 52 stepena Celzijusa, izvijestili su državni mediji, postavljajući rekord u zemlji koja se prije samo šest mjeseci borila s temperaturom od minus 50 stepeni.

Temperatura u gradu Sanbao u Turpanskoj kotlini u Sinđiangu u nedjelju je skočila na 52,2 stepena, izvijestio je u ponedjeljak list Xinjiang Daily, a očekuje se da će rekordna vrućina potrajati još najmanje pet dana.

Temperatura u nedjelju oborila je prijašnji rekord od 50,3 stepena, izmjeren 2015. u blizini Aydinga u ovoj kotlini, velikom bazenu pješčanih dina i isušenih jezera koji je na više od 150 metara ispod nivoa mora.

Zemlje Azije od aprila su pogodile rekordne temperature, što je potaknulo na zabrinutost oko sposobnosti prilagodbe klimi koja se brzo mijenja.

Cilj zadržavanja dugoročnog globalnog zagrijavanja unutar 1,5 stepen Celzijusa pomiče se izvan dosega, ocjenjuju klimatski stručnjaci.

Dugotrajna vrućina u Kini je izazvala probleme u elektroenergetskoj mreži i usjevima te predstavlja prijetnju od ponavljanja prošlogodišnje suše, najteže u 60 godina.

Kini nagle promjene temperatura kroz godišnja doba nisu neuobičajene, ali su promjene sve izražajnije.

Temperatura u Moheu, gradu u sjeveroistočnoj pokrajini Heilongđiang, 22. januara je pala na minus 53 stepena Celzijusa, naveo je lokalni meteorološki ured, oborivši prethodno izmjerenu najnižu temperaturu u toj zemlji od minus 52,3 stepena 1969. godine.

Od tada, obilne kiše prisutne su u centralnoj Kini koje unište polja pšenice.

Sjedinjene Države i Kina ove sedmice nastoje obnoviti napore u borbi protiv globalnog zagrijavanja, a posebni američki izaslanik za klimu John Kerry u Pekingu će razgovarati sa kineskim kolegom Xieom Zhenhuaom.

Bonus video: