Padaju temperaturni rekordi, toplotni talas u Evropi, SAD i Aziji

Evropu su i danas pogodile visoke temperature, toplotni talas ne pokazuje znakove popuštanja, a šumski požari su već spalili djelove sjeverne hemisfere

31615 pregleda 54 reakcija 3 komentar(a)
Detalj iz Rima, Foto: Reuters
Detalj iz Rima, Foto: Reuters

Zdravstvene vlasti u Evropi, Sjevernoj Americi i Aziji označile su uzbunu zbog visokih tzemperatura i pozvale ljude da izbjegavanju izlazak na otvoreno tokom dana, kao i da unose dovoljno tečnosti u organizam, javljaju agencije.

Ističe se da je Evropa kontinent koji se najbrže zagrijava.

Evropu su i danas pogodile visoke temperature, toplotni talas ne pokazuje znakove popuštanja, a šumski požari su već spalili djelove sjeverne hemisfere.

Grčka je zbog požara kod popularnog ljetovališta morala evakuisati 1.200 djece.

Vrhunac toplotnog talasa u Evropi očekuje se na italijanskim ostrvima Siciliji i Sardiniji. Prema Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA), temperature bi na tim ostrvima mogle dostići 48 stepeni Celzijusa.

Foto: Sardinija

Evropski rekord drži Sicilija na kojoj je 2021. izmjereno 48,8 stepeni Celzijusa, prenosi agencija Hina.

U Grčkoj se vatrogasci drugi dan zaredom bore sa šumskim požarima na nekoliko lokacija oko Atine. Šumski požar nošen jakim vjetrom zaprijetio je popularnom ljetovalištu Lutraki, a gradonačelnik je iz ljetnog kampa naredio evakuaciju 1.200 djece.

"Ekstremni vremenski uslovi imaju veliki uticaj na ljudsko zdravlje, ekosisteme, ekonomije, poljoprivredu, energetiku i snabdijevanje vodom”, rekao je generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije (WMO) Peteri Talas.

Italijani su upozoreni da se pripreme za "najintenzivniji toplotni talas ovog ljeta i jedan od najintenzivnijih ikada". U Rimu je danas izmjerena temperatura od 42 stepena Celzijusa.

Foto: Rim

U Španiji je u gradu Haen, na jugu zemlje, izmjereno 44,7 stupeni Celzijusa, a na Kipru se očekuju temperature iznad 40 stepeni sve do petka.

Foto: Valensija

Djelovi Azije su takođe pogodile visoke temperature.

U kineskoj pokrajini Sinđan, na zapadu zemlje, u nedjelju je zabilježena rekordna temperatura od 52,2 stepena Celzijusa.

Prethodna rekordna temperatura koju je izmjerila meteorološka stanica u Sanbau u julu 2017. bila je 50,6 stepeni.

Upozorenja na srčani udar izdata su u 32 od 47 japanskih prefektura, većinomu u centralnim i jugozapadnim područjima.

U zapadnim i južnim državama SAD, više od 80 miliona ljudi je upozoreno na izuzetno jak toplotni talas.

U Dolini smrti u Kaliforniji danima se mjere temperature preko 50 stepeni, a u Fenisku, glavnom gradu Arizone, temperature su već 18 dana za redom iznad 43 stepena.

Feniks
Feniksfoto: Reuters

Bonus video: