SAD: Tramp očekuje optužnicu zbog svog pokušaja da se ponište izbori 2020.

Jedna od svrha pisma je da obavijesti potencijalnog optuženog da on ili ona imaju pravo da se pojave pred velikom porotom

2903 pregleda 2 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Bivši američki predsjednik Donald Tramp saopštio je danas da je primio pismo u kojem ga Ministarstva pravosuđa obavještava da je pod istragom zbog svog pokušaja da se ponište rezultati predsjedničkih izbora 2020. godine, što ukazuje na to da bi uskoro mogao da bude optužen.

Nove federalne optužbe, pored postojećih saveznih slučajeva i slučajeva u državama Njujork i Florida protiv Trampa, kao i istraga o njegovom miješanju u izbore u Džordžiji, dodatni su pravni problem za Trampa dok nastoji da dobije nominaciju Republkanske stranke da bi se kandidovao na izborima za predsjednika SAD 2024. godine.

Pravni stručnjaci su rekli da bi potencijalne optužbe protiv Trampa, nagoviještene pismom Ministarstva, mogle uključivati zavjeru za prevaru SAD i ometanje zvaničnog postupka, u ovom slučaju procedure Kongresa SAD te potvrdu pobjede Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima 2020. godine, na kojima je Tramp bio protivkandidat.

Istraga je usredsređena na niz radnji Trampa i njegovih saveznika ga zadrže na funkciji šefa države i da spriječe Bajdena da je preuzme, uz pobunu hiljada priistalica Trampa koje su u Vašingtonu upale u Kongres SAD 6. januara 2021, a od kojih je dosad više od 1.000 optuženo, a pojedini su i osuđeni.

Tramp stalno tvrdi da nije učinio ništa nedozvoljeno i to je ponovio i danas, izjavivši "Prema Ustavu Sjedinjenih Država, imam pravo da protestujem protiv izbora za koje sam potpuno uvjeren da su namješteni i ukradeni".

Tramp je i dalje favorit za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke, uprkos optužnicama u Njujorku i Floridi, koje su, čini se, imale mali uticaj na njegov položaj u trci za nominaciju.

Jedna od svrha pisma je da obavijesti potencijalnog optuženog da on ili ona imaju pravo da se pojave pred velikom porotom.

Tramp je prošlog mjeseca u 37 tačaka federalne optužnice optužen da je nezakonito držao stotine povjerljivih državnih dokumenata na svom imanju Mar-a-Lago, u Floridi. On se pred pripremno ročište koje će biiti idućeg utora izjasnio da nije kriv.

Bonus video: