Ramafosa: Hapšenje Putina na samitu BRIKS-a predstavljalo bi objavu rata

Južna Afrika je domaćin samita BRIKS-a, a kao članica MKS, dužna je da uhapsi Putina ako se pojavi na samitu

21218 pregleda 24 reakcija 23 komentar(a)
Ramafosa i Putin, Foto: Reuters
Ramafosa i Putin, Foto: Reuters

Predsjednik Južne Afrije Siril Ramafosa zatražio je od Međunarodnog krivičnog suda (MKS) dozvolu da ne uhapsi predjednika Rusije Vladimira Putina, "jer bi to predstavljalo objavu rata", pokazao je podnesak lokalnog suda objavljen danas.

Južna Afrika bi trebalo da bude domaćin samita Kluba nacija BRIKS-a (Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike) sledećeg mjeseca, kojem bi trebalo da prisustvuju svi šefovi država tih zemalja.

MKS je raspisao nalog za hapšenje Putina, optužujući ga za ratni zločin deportovanja ukrajinske djece u Rusiju.

Južna Afrika, kao članica MKS, dužna je da ga uhapsi ako se pojavi na samitu.

Ramafosa je to iznio u pravnom odgovoru na sudski postupak koji je pokrenula opoziciona Demokratska alijansa da bi primorala vladu da uhapsi Putina ako on kroči na tlo Južne Afrike.

Ramafosin odgovor, koji je podnijet 27. juna, objavljen je danas, prenosi agencija Rojters.

U njemu je naveo da je pokrenuo postupak pred MKS, u kojem se države mogu izjasniti da ne moraju da izvrše hapšenje zbog problema koji ih sprečavaju u tome.

Ramafosa je rekao da ne može da otkrije detalje o ovim postupcima.

"Južna Afrika ima očigledne probleme sa izvršenjem zahtjeva za hapšenje i predaju predsjednika Putina“, navodi se u njegovom podnesku.

"Rusija je jasno stavila do znanja da bi hapšenje njenog sadašnjeg predsjednika bila objava rata", rekao je on.

Portparol MKS nije odgovorio na zahtjev za komentar.

U martu je Putinov saveznik Dmitrij Medvedev rekao da bi svaki pokušaj hapšenja Putina predstavljao objavu rata.

Južnoafrički zvaničnici su više puta govorili da će se samit održati, uprkos kontroverzi sa MKS. Takođe se razmišlja o alternativama, usred spekulacija da bi samit mogao biti premješten u Kinu, koja nije potpisnica MKS.

Ramafosa je prošlog mjeseca predvodio misiju šest afričkih lidera u Kijevu i Moskvi sa ciljem da se postigne mirovni sporazum. U svom sudskom podnesku, on je sugerisao da bi ti napori mogli biti ugroženi.

"Hapšenje predsjednika Putina predstavljalo bi novu komplikaciju koja bi spriječila bilo kakvo mirno rješenje", rekao je on.

Kremlj tek treba da kaže javno da li ruski predsjednik namjerava da ide na samit, a Ramafosa je rekao da nije donijeta konačna odluka. Južna Afrika je ranije zaprijetila da će se povući iz MKS nakon što nije uspjela da uhapsi bivšeg sudanskog predsjednika Omara al-Bašira kada je prisustvovao samitu Afričke unije u Johanesburgu 2015. godine.

Južnoafrički ministar pravde Ronald Lamola rekao je u ponedjeljak na skupu UN povodom 25 godina postojanja suda da se "MKS mora... čuvati da ne postane instrument globalne borbe za moć".

Dok je Južna Afrika zvanično zadržala neutralnost u ratu između Rusije i Ukrajine, uzdržavajući se od glasanja o rezolucijama UN o sukobu, zapadne zemlje je smatraju jednim od najbližih saveznika Moskve na kontinentu.

Bonus video: