Epidemije malih boginja već u porastu

SZO i Unicef objavili da se napori za vakcinaciju djece oporavljaju nakon pandemije kovida, ali da je oporavak neujednačen

7027 pregleda 60 reakcija 0 komentar(a)
Tedros Adanom Gebrejesus, Foto: Rojters
Tedros Adanom Gebrejesus, Foto: Rojters

Prema novim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Unicefa napori da se vakcinišu djeca širom svijeta protiv smrtonosnih bolesti poput malih boginja i difterije počeli su da se oporavljaju 2022, nakon istorijskog nazadovanja izazvanog pandemijom COVID-19.

Međutim, oporavak ostaje neujednačen, pri čemu snažan oporavak u velikim zemljama s nižim srednjim prihodima poput Indije i Indonezije prikriva postojeće probleme u mnogim manjim i siromašnijim zemljama.

Generalni direktor SZO, Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je da su brojke “ohrabrujuće”, ali da postoji zabrinutost da su najugroženiji zapostavljeni. “Kada zemlje i regioni zaostaju, cijenu plaćaju djeca”, rekao je.

Agencije su takođe upozorile da se vakcinacija protiv malih boginja nije tako brzo oporavila. Kejt O Brajan, šefica imunizacije u SZO, izjavila je da su stope pokrivenosti malih boginja zapravo nastavile da padaju prošle godine u zemljama s niskim prihodima, na 66% u poređenju sa 67% u 2021. Epidemije malih boginja su već u porastu.

“Kada djeca nijesu vakcinisana, to znači da nijesu imuna na bolesti koje mogu dovesti do smrtnog ishoda”, rekla je O Brajan u intervjuu za Rojters. “Djeca će umirati.”

Jedino stope vakcinacije protiv HPV-a, protiv raka grlića materice, su se oporavile na nivo prije pandemije. Međutim, one ostaju ispod cilja od 90%, sa 67% u zemljama visokih prihoda i 55% u zemljama sa srednjim i niskim prihodima gdje je vakcina uvedena.

N. B.

Bonus video: