Sjeverna Koreja ispalila u Istočno more dvije balističke rakete kratkog dometa

One su letjele oko 550 kilometara prije nego što su pale u vode istočno od Korejskog poluostrva

3378 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjeverna Koreja ispalila je rano jutros dvije balističke rakete kratkog dometa u Istočno more što je, kako izgleda, odgovor na američko raspoređivanje podmornice sa nuklearnim oružjem u Južnoj Koreji, prvi put u više decenija.

Južnokorejski združeni generaralštab saopštio je da je između 3.30 i 3.46 jutros Sjeverna Koreja ispalila dvije balističke rakete kratkog dometa iz oblasti blizu glavnog grada Pjongjanga.

One su letjele oko 550 kilometara prije nego što su pale u vode istočno od Korejskog poluostrva.

Sličnu procjenu o raketama dala je i japanska vojska koja je dodala da su rakete pale izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone i da za sada nema izveštaja o šteti nanetoj brodovima ili letelicama u toj oblasti.

Dužina leta severnokorejskih raketa se podudara sa razdaljinom između Pjongjanga i južnokorejskog grada Busana gde je američka podmornica USS Kentaki stigla juče popodne, u prvoj posjeti američke podmornice sa nuklearnim oružjem koja je stigla u Južnu Koreju od 1980-ih.

Ovo lansiranje obelježava prvu balističku aktivnost Sjeverne Koreje od 12. jula kada je testirala novu interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo koja je pokazala da može, potencijalno, da stigne duboko do američkog kopna. To lansiranje je nadgledao sjevernokorejski vođa Kim Džong Un, koji je obećao da će dodatno pojačati nuklearne sposobnosti svoje zemlje naspram širenja američko-južnokorejskih vojnih aktivnosti.

Tenzije su porasle u regionu poslednjih mjeseci kako se pojačane akcije sjevernokorejskog testiranja oružja i održavanje američko-južnokorejskih vojnih vežbi.

Lansiranje raketa je izvršeno i u vrijeme kada SAD i neke druge zemlje pokušavaju da izdejstvuju oslobađanje američkog vojnika koji je juče pobjegao u Sjevernu Koreju sa južnokorejske strane pograničnog sela.

Vojnik Travis King, koji je, kako je navedeno, u ranim dvadesetim godinama, tek bio pušten iz južnokorejskog zatvora zbog optužbi za napad. Umjesto da uđe na avion i krene nazad u vojnu bazu u Teksasu, on se pridružio obilasku graničnog sela Panmundžom, odakle je pretrčao preko granice u Sjevernu Koreju, kažu američki zvaničnici.

Bonus video: