Američki prebjeg je logistički problem za Pjongjang

Za Sjevernu Koreju američki vojnik koji je prešao granicu predstavlja propagandnu pobjedu, ali neće poslužiti kao instrument za političko cjenkanje

12046 pregleda 1 komentar(a)
Trevis King, Foto: REUTERS
Trevis King, Foto: REUTERS

Prilično je izvjesno da će Sjeverna Koreja iskoristiti prelaz američkog vojnika u propagandne svrhe, ali vjerovatno neće uspjeti da dobije politički uticaj, tvrde analitičari i bivši sjevernokorejski diplomata.

Pjongjang bi na kraju mogao da plati visoku cijenu kako bi zadržao američkog redova Trevisa Kinga u zlatnom kavezu, tvrde oni.

Kingova sudbina je bila neizvjesna juče, dan nakon što je pobjegao u Sjevernu Koreju tokom puta u strogo kontrolisanoj Zajedničkoj bezbjednosnoj oblasti (JSA) na granici između dvije Koreje.

Trevis King
foto: Graphic News

Američki zvaničnici su kazali da vjeruju da je King namjerno prešao granicu i da su ga priveli Sjevernokoreanci.

Nezavisno od toga da li je zatvorenik ili prebjeg, King će vjerovatno postati pion u borbi koja datira još od Hladnog rata i godina Korejskog rata 1950-53, kazali su analitičari za Rojters.

Analitičari smatraju da bi razgovori o sudbini vojnika mogli biti neki od prvih diplomatskih kontakata između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država posljednjih godina. Međutim, oni tvrde da incident neće uticati na zamrznute pregovore o denuklerizaciji ili dovesti do pukotina u izolaciji Sjeverne Koreje.

Pjongjang zapravo nikada nije uspijevao da takve slučajeve iskoristi za geopolitički uticaj, kazao je za Rojters Andrej Lankov direktor Korejske grupe za procjenu rizika sa sjedištem u Seulu.

“Ne sjećam se slučaja kada su uspjeli da tako nešto iskoriste kako bi dobili ozbiljne ustupke, ali na domaćem planu će ubrati poene jer njihova propaganda to predstavlja kao još jednu propalu američku provokaciju, dok američki imperijalisti na koljenima mole za oproštaj”, kazao je on.

Dosta će zavisiti od toga da li Sjeverna Koreja na to gleda kao na dobru priliku za propagandu, ili želi da se fokusira na “nezakonitu” prirodu prelaza i da tretira vojnika kao kriminalca sa lošim namjerama, kazala je Rejčel Minjong Li iz Stimson centra u SAD.

“Ja ne smatram da Sjeverna Koreja na posljednji incident gleda kao na snažnu polugu uticaja ili kao na priliku da komunicira sa SAD”, kazala je ona.

“Sjeverna Koreja zna da je malo vjerovatno da će američka vlada promijeniti svoju politiku prema Sjevernoj Koreji ili svoju posvećenost odvraćanju zbog jednog američkog vojnika koji se navodno suočavao da disciplinskim postupkom i koji je svojevoljno prešao u Sjevernu Koreju”.

Redov Trevis T. King (u crnoj majici sa kapom) tokom obilaska zajedničke zone bezbjednosti na granici dvije Koreje
Redov Trevis T. King (u crnoj majici sa kapom) tokom obilaska zajedničke zone bezbjednosti na granici dvije Korejefoto: REUTERS

Bivši sjevernokorejski diplomata Tae Jong-ho, koji je sada poslanik u parlamentu Južne Koreje, kazao je da držanje američkog vojnika vjerovatno nije isplativo i da može predstavljati glavobolju za Pjongjang na duže staze.

Kada neki američki vojnik prebjegne, Sjeverna Koreja treba da kreira bezbjednosni i tim za nadzor, da angažuje prevodioca, privatno vozilo, vozača i smještaj, kazao je on.

“Što se dnevnog života tiče oni ne mogu da odu sami u kupovinu u centar Pjongjanga, a kamoli da putuju u inostranstvo”, kazao je Tea komentarišući druge američke vojnike koji su prebjegli prije više decenija.

King posjeduje određene vojne informacije, ali nema veliku vrijednost imajući u vidu njegov nizak čin, dodao je on.

Pjongjang ima standardni pravilnik za ophođenje prema Amerikancima i drugim zapadnim zatvorenicima ili prebjezima kako bi izbjegao politički odgovor, kazao je Lankov, ističući poznati izuzetak studenta Ota Vormbiera, koji je preminuo 2017. godine ubrzo nakon što je oslobođen iz zatvora u Sjevernoj Koreji.

On je kazao da su male šanse da će King biti tretiran na isti način kao i Vormbier jer je to bio događaj za sebe koji je liderima u Pjongjangu donio samo probleme.

“Oni se prema zapadnim državljanima ponašaju drastično drugačije nego prema svojim građanima”, kazao je Lankov.

Zatvorenici se često drže u sjevernokorejskom ekvivalentu hotela sa četiri zvjezdice, kazao je on. “Uslovi na njih su bolji ne samo u odnosu na prosječnog sjevernokorejskog zatvorenika, već i u odnosu na prosječnog Sjevernokoreanca.

Sa stanovišta vlasti ima savršenog smisla mučiti i ubijati, ili makar učiniti život neprijatnim što je više moguće domaćim opozicionarima ili kriminalcima “jer ljude treba držati u strahu”, dodao je on. “Međutim, ako se isto ponašaju prema strancima to će im se skoro sigurno obiti o glavu”.

Ipak, usljed sjevernokorejske paranoje u vezi sa pandemijom teško je predvidjeti kako bi se mogli ponašati u ovoj situaciji, dodao je on.

Sjevernokorejski graničari su usmrtili i spalili tijelo jednog južnokorejskog zvaničnika za ribolov 2020. godine, a kasnije je lider Kim Džong Un naredio zaključavanje jednog cijelog grada kada se jedan Sjevernokoreanac vratio u zemlju iz Južne Koreje.

Bonus video: