Rezervisti odbijaju službu zbog reforme pravosuđa

Protesti u Izraelu zbog planova nacionalističko-religiozne koalicije

9832 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Stotine izraelskih rezervista marširale su juče u Tel Avivu prijeteći da će odbiti dobrovoljnu službu ukoliko vlada nastavi sa kontroverznim planom ograničavanja ovlašćenja Vrhovnog suda.

Napori nacionalističko-religiozne koalicije premijera Benjamina Netanjahua da ukine određena ovlašćenja sudu izazvali su masovne proteste širom Izraela i podstakli duboku zabrinutost među saveznicima uključujući i Sjedinjene Države.

Budući da neki amandmani treba da bude ratifikovani u nedjelju i ponedjeljak, protesti su intenzivirani. Jedan ministar u vladi je kazao za Rojters da bi vlada mogla ponovo razmotriti reformu pravosuđa ukoliko dođe do veće eskalacije protesta.

Rezervisti se obavezuju da će odbiti službu ako vlada usvoji reformu pravosuđa
Rezervisti se obavezuju da će odbiti službu ako vlada usvoji reformu pravosuđafoto: Rojters

Protesti rezervista iz nekih od najelitnijih formacija uključujući borbene pilote i jedinice specijalnih snaga privukli su naročitu pažnju, izazivajući paniku kod šefova odbrane usljed bojazni da to rizikuje da kompromituje nacionalnu bezbjednost.

Demonstranti tvrde da predlozi reforme rizikuju da podriju izraelske demokratske vrijednosti i prekrše “nepisani ugovor” sa oružanim snagama, kazao je 51-godišnji Ron Šerf, potpukovnik jedinici za izviđanje pri generalštabu, koji je u rezervi 23 godine.

“Svaki vojnik koji rizikuje svoj život i ide u misije to radi za državu koja je definisana kao jevrejska i demokratska”, kazao je on za Rojters. “Međutim, ako jedno od toga nestane, ukoliko zemlja prestane da bude jevrejska ili demokratska, to više nije zemlja koja može biti zaštićena”, kazao je on.

Organizatori protesta proslijedili su Rojtersu 300 pisama vojnih ljekara koji su izjavili da neće obavljati svoju službu, kao i pismo potpisano od strane 750 rezervista specijalnih operacija koji su izjavili da se neće javiti na dužnost ako zakon bude usvojen.

Vojnici koji odbijaju da se jave na dobrovoljnu službu nijesu u prekršaju vojnog ili civilnog zakona i stoga ne mogu biti kažnjeni.

Kapetan M, 30-godišnji istraživač na Institutu Vajcman, koji je odbio da kaže puno ime, izjavio je da je sastavio listu sa više od hiljadu potpisa rezervista koji su se obećali da će obustaviti dobrovoljnu službu.

Bonus video: