U većinski muslimanskim državama planiraju ulične proteste zbog skrnavljenja Kurana u Švedskoj

Protesti su planirani u Iranu, Iraku i Libiji

2742 pregleda 2 komentar(a)
Sa protesta u Bagdadu, Irak, Foto: Reuters
Sa protesta u Bagdadu, Irak, Foto: Reuters

Zemlje sa većinski muslimanskim stanovništvom izrazile su danas nezadovoljstvo zbog skrnavljenja Kurana u Švedskoj, a ponegdje se najavljuju ulične demonstracije kako bi građani pokazali svoj bijes.

U Iranu, Iraku i Libanu, planirane su demonstracije nakon što je švedska policija dozvolila protest u kojem je irački hrišćanin koji živi u Stokholmu ispred iračke ambasade udarao i stajao na Kuranu koja je sveta knjiga islama. Nekoliko sati prije toga, demonstranti u Bagdadu upali su u švedsku ambasadu i izazvali požar kako bi iskazali svoj bijes zbog njegovih prijetnji da će spaliti Kuran.

Irački premijer Šia al-Sudani je naredio protjerivanje švedskog ambasadora iz Iraka i povlačenje iračkog ambasadora iz Švedske. Novi protest je zakazan u Bagdadu za danas popodne.

U susjednom Iranu demonstranti takođe planiriraju izlazak na ulice. Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahian je napisao pismo generalnom sekretaru UN zbog skrnavljenja Kurana i pozvao švedskog ambasadora na razgovor.

"Smatramo švedsku Vladu odgovornom za reakcije muslimana u svijetu", rekao je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.

Libanska šiitska militantna grupa Hezbolah takođe je pozvala danas na demonstracije.

Saudijska Arabija i Katar pozvali su švedske diplomate da javno osude skrnavljenje svete knjige. Tursko Ministarstvo spoljnih poslova takođe je kritikovalo najavljeni performans.

U Pakistanu, premijer Šehbaz Šarif oštro je osudio događaje u Švedskoj. On je pozvao Organizaciju islamske saradnje da odigra "istorijsku ulogu u izražavanju osjećanja muslimana i zaustavljanju ove demonizacije".

Pravo na održavanje javnih demonstracija zaštićeno je ustavom u Švedskoj. Zakoni o bogohuljenju su napušteni 1970-ih. Policija uglavnom daje dozvolu na osnovu toga da li vjeruje da se javni skup može održati bez većih poremećaja ili bezbjednosnih rizika.

Za muslimane, spaljivanje Kurana predstavlja skrnavljenje svetog teksta njihove religije. Spaljivanje Kurana u prošlosti je izazvalo proteste širom muslimanskog svijeta, od kojih su većina postali nasilni.

Bonus video: