SAD: Prva smrtna presuda injekcijom u Alabami po novoj proceduri

Džejms Barber proglašen je mrtvim poslije ubrizgavanja letalnog sadržaja u zatvoru u južnoj Alabami

4117 pregleda 40 reakcija 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prva smrtna presuda injekcijom, poslije višemjesečne obustave takvih pogubljenja, izvršena je 21. jula u Alabami nad osuđenikom Džejmsom Barberom zbog zločina iz 2001. godine, saopštile su lokalne vlasti.

On je u sjedinjenim Američkim Državama (SAD) osuđen na smrt zbog prebijanja ženske osobe prije 22 godine.

Američke vlasti saopštile su da se u saveznoj državi Alabama injekcija kao vid egzekucije ponovo koristi, poslije obustave od prošle jeseni, nakon interne revizije procedura.

Džejms Barber proglašen je mrtvim poslije ubrizgavanja letalnog sadržaja u zatvoru u južnoj Alabami.

Njegovi advokati prethodno su tražili od sudova da zaustave izvršenje kazne rekavši da nema uslova da da se humano sprovede injekcijom.

Kancelarija državnog tužioca Alabame u sudskom podnesku tražila je neodložno izvršenje kazne.

Barber je osuđen na smrt zbog prebijanja 75-godišnje Doroti Eps. Tužioci su rekli da je Barber, kućni majstor, priznao da je Eps ubio čekićem i pobjegao sa njenom torbicom.

Guvernerka Alabame Kej Ajvi u novembru je najavila pauzu u pogubljenjima, nakon što je država zaustavila dva izvršenja injekcijom zbog poteškoća sa ubacivanjem infuzije u vene osuđenika.

Potom je Ajvi u februaru najavila da država nastavlja sa pogubljenjima.

Komesar za popravne kazne u Alabami Džon Ham rekao je da je zatvorski sistem primio veći broj lekara, naručio novu opremu i sproveo dodatne medicinske testove.

Jedna od promjena koje je Alabama uvela nakon interne revizije bila je da se državi da više vremena da izvrši pogubljenja. Vrhovni sud Alabame ukinuo je uobičajeni rok u ponoć za izvršenje kako bi državi dao više vremena da pruži šansu pravnim žalbama u posljednjem trenutku.

Bonus video: