Jonhap: Sjeverna Koreja ispalila je više krstarećih raketa u Žuto more


Nova ispaljivanja raketa podudaraju se sa incidentom sa američkim vojnikom koji je prešao u Sjevernu Koreju

2179 pregleda 1 komentar(a)
Sjevernokorejski vojnik čuva stražu na svom stražarskom mjestu: Detalj u blizini demilitarizovane zone koja razdvaja dvije Koreje, Foto: Reuters
Sjevernokorejski vojnik čuva stražu na svom stražarskom mjestu: Detalj u blizini demilitarizovane zone koja razdvaja dvije Koreje, Foto: Reuters

Sjeverna Koreja ispalila je više krstarećih raketa u Žuto more, između korejskog poluostrva i Kine, javila je danas agencija Jonhap pozivajući se na generalštab Južne Koreje.

Prema Jonhapu, rakete su ispaljene jutros oko 4.00 sati po lokalnom vremenu (21 čas po srednjoevropskom vremenu u petak).

Prije tri dana ispaljene su dvije balističke rakete u Japansko more na istočnoj obali, podsjetila je ta agencija.

Nova vojna proba uslijedila je dva dana pošto je Pjongjang saopštio da bi pristajanje američke nuklearne podmornice u Južnoj Koreji moglo da znači da su se stekli uslovi za upotrebu sopstvenog atomskog oružja.

Južna Koreja je na to odgovorila je sjutradan ponavljajući da bi svaki napad tog tipa predstavljao "kraj" režima Kim Džong Una.

Kim Džong Un je prošle godine ocijenio da je njegova zemlja nuklearna sila i pozvao na jačanje njenog arsenala posebno u taktičkom nuklearnom oružju. Nova ispaljivanja raketa podudaraju se sa incidentom sa američkim vojnikom koji je prešao u Sjevernu Koreju. Američki vojnik Travis King ušao je u Sjevernu Koreju u utorak iz Južne Koreje i moguće je da ga drže sjevernokorejske vlasti, prema navodima američke vojske.

Vojnik koji je izdržavao zatvorsku kaznu u Južnoj Koreji trebalo je da se vrati u SAD da se suoči sa disciplinskim postupkom.

Južnokorejski, američki i japanski zvaničnici treba da se sastanu u avgustu u SAD da bi razgovarali o pojačanoj saradnju zbog rastućih pretnji Pjongjanga.

Vašington i Seul treba, takođe u avgustu, da počnu glavne godišnje zajedničke vojne vežbe. Te vježbe Sjeverna Koreja smatra "probom" za invaziju na njenu teritoriju.

Bonus video: