Irak: Protest zbog srknavljenja Kurana, bezbjednosne snage ga rasturile

Noćne demonstracije izazvane su medijskim izveštajima prema kojima je Kuran oskrnavljen u Danskoj

3935 pregleda 3 komentar(a)
Sa protesta u Bagdadu, Foto: Reuters
Sa protesta u Bagdadu, Foto: Reuters

Iračke bezbjednosne snage rasturile su u Bagdadu rano jutros protest pristalica vjerskog vođe Moktade al Sadra zbog srknavljenja Kurana, koji su pokušali da uđu u obezbijeđenu Zelenu zonu gdje se, između ostalog, nalaze ambasade.

Noćne demonstracije izazvane su medijskim izveštajima prema kojima je Kuran oskrnavljen u Danskoj.

Na svojoj Fejsbuk stranici ekstremnodesničarski pokret Danske Patrioter u petak je objavio video na kome jedan čovjek pali knjigu koja izgleda kao Kuran i gazi iračku zastavu.

Policija Kopenhagena potvrdila je danskim medijima da je jedna knjiga zapaljena ispred ambasade Iraka, ali nije mogla da potvrdi da li se radi o Kuranu.

Na trgu Tahrir u centru Bagdada stotine demonstranata okupilo se u 1.00 ujutro po lokalnom vremenu (ponoć u petak po srednjoevropskom vremenu) uglavnom mladića koji su uzvikivali "Da, da Kuranu" i mahali portretima uticajnog vjerskog vođe Moktade Sadra, prenosi agencija Frans pres.

Bezbjednosne snage presjekle su prilazima dva mosta koja vode do Zelene zone, obezbijeđenog kvarta gdje se nalaze državne institucije i ambasade, ali demonstranti, oko hiljadu njih pokušale su da se probiju i izbili su okršaji sa policijom kada su potisnuti i konačno su se razišli pre zore, rekao je za Frans pres zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova koji nije želio da mu se navede ime.

Prema njemu, demonstranti su pokušali da stignu do ambasade Danske.

U četvrtak su Sadrove pristalice tokom noći napale i zapalile ambasadu Švedske, kao reakcija na okupljanja organizovana u Stokholmu na kojima je oskrnavljen Kuran, prvo je bilo krajem juna a drugo u četvrtak.

Ti događaji izazvali su diplomatsku krizu između Švedske i Iraka, koji je protjerao švedsku ambasadorku.

Rano jutros iračko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je u saopštenju "skrnavljenje svetog Kurana i iračke zastave ispred iračke ambasade u Danskoj".

"Takve akcije izazivaju reakcije i stavljaju sve strane u delikatan položaj", upozorilo je minstarstvo.

Ministarstvo je naglasilo da će u potpunosti poštovati obaveze prema Bečkoj konvenciji i navelo da je iračka vlada garant zaštite i bezbjednosti diplomatskog osoblja.

"Ne možemo dozvoliti da se ponovi ono što se desilo sa švedskom ambasadom", navelo je ministarstvo.

Bonus video: