Tajland: Demonstranti traže od senatora da odobre imenovanje pobjednika izbora za premijera

Neočekivani pobjednik izbora, stranka "Pokret naprijed", nije uspjela iz dva pokušaja da njen lider Pita Limdžaroenrat bude izabran za sledećeg premijera, uglavnom zato što nije uspio da dobije dovoljno glasova senatora

1566 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta pristalica Pita Limdžaroenrata, Foto: Reuters
Sa protesta pristalica Pita Limdžaroenrata, Foto: Reuters

Više stotina ljudi okupilo se u prijestonici Tajlanda Bankoku da zahtijevaju od konzervativnih senatora da prestanu da blokiraju imenovanje premijera koji dolazi iz pobjedničke koalicije formirane nakon opštih izbora u maju.

Neočekivani pobjednik izbora, stranka "Pokret naprijed", nije uspjela iz dva pokušaja da njen lider Pita Limdžaroenrat bude izabran za sledećeg premijera, uglavnom zato što nije uspio da dobije dovoljno glasova senatora.

Stranka "Pokret naprijed" završila je prva na opštim izborima u maju i formirala koaliciju od osam stranaka. Ali prema ustavu donesenom za vrijeme vojne vlasti, novi premijer mora dobiti podršku kombinovane većine i donjeg doma i neizabranog Senata.

Pita je odbijen na prvom glasanju i zatim je proceduralnim glasanjem odlučeno da ne može biti nominovan po drugi put.

U petak je koalicija objavila da će njen drugi najveći član, Pu Tai partija, imenovati svog kandidata i preuzeti vodeću ulogu u formiranju vlade.

Pu Taj partija nije isključio mogućnost da se "Pokret napred" u potpunosti isključi iz koalicije kako bi ona uspjela da formira vladu.

Pobjeda "Pokreta naprijed" je bila motivisana široko rasprostranjenom željom, posebno među mladima, za dubokom strukturnom promjenom u Tajlandu nakon devet godina vladavine podržane od strane vojske.

Stranka takođe želi da smanji uticaj vojske.

Bonus video: