Ekvador: Najmanje pet zatvorenika ubijeno u sukobima bandi

Ekvador je postao važna tranzitna tačka za kretanje kokaina u Evropu i Sjedinjene Države

5118 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najmanje pet zatvorenika je ubijeno, a još 11 je povrijeđeno u sukobima između članova bande u jednom ekvadorskom zatvoru tokom vikenda, saopštile su vlasti.

Tuče između zatvorenika koji pripadaju rivalskim grupama organizovanog kriminala dogodile su se između subote uveče i nedelje ujutru u zatvoru Guaias broj 1 u zapadnom gradu Gvajakilu, navodi se u saopštenju zatvorske uprave SNAI.

Povrijeđeni su prebačeni u bolnicu, dodaje se.

Zbog nasilja aktivirani su bezbjednosni protokoli u cijeloj zatvorskoj službi, a osoblje obezbjeđenja trenutno drže pripadnici bandi u četiri zatvora, saopštio je SNAI.

"Čini se da su zvaničnici dobrog zdravlja i snage bezbjednosti rade na njihovom oslobađanju", dodaje se.

Ova južnoamerička zemlja pretrpjela je niz ozbiljnih zatvorskih nereda od 2021. godine, koji su rezultirali smrću stotina zatvorenika, prenosi agencija Rojters.

Vlada je nasilje pripisala borbi za vlast između narko-bandi. Ekvador je postao važna tranzitna tačka za kretanje kokaina u Evropu i Sjedinjene Države.

Predsjednik Giljermo Laso je povećao prisustvo snaga bezbjednosti i više puta je proglašavao vanredno stanje u zatvorskom sistemu u pokušaju da kontroliše nasilje.

Bonus video: