Seul: Pjongjang ispalio dvije rakete u Japansko more po dolasku američke podmornice

To je treće sjevernokorejsko ispaljivanje u posljednjih nedjelju dana, očigledno u znak protesta zbog američkog slanja velike količine pomorske opreme Južnoj Koreji, navodi Asošiejted pres

3155 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjeverna Koreja je danas, nekoliko sati pošto je američka podmornica na nuklearni pogon stigla u Južnu Koreju, ispalila dvije balističke rakete kratkog dometa u Japansko more, saopštila je južnokorejska vojska.

To je treće sjevernokorejsko ispaljivanje u posljednjih nedjelju dana, očigledno u znak protesta zbog američkog slanja velike količine pomorske opreme Južnoj Koreji, navodi Asošiejted pres.

Sjeverna Koreja je oko ponoći po lokalnom vremenu ispalila dvije rakete jednu za drugom iz oblasti u blizini glavnog grada Pjongjanga, navela je južnokorejska vojska.

U saopštenju se navodi da su obje rakete preletjele oko 400 kilometara prije pada u Japansko more istočno od Korejskog poluostrva.

Južnokorejska vojska je osudila ispaljivanje raketa kao "ozbiljnu provokaciju" koja ugrožava mir i stabilnost, i navela da sa američkom vojskom radi na pooštravanju nadzora nad vojnim aktivnostima Sjeverne Koreje.

Nekoliko sati prije sjevernokorejskog ispaljivanja raketa, južnokorejska mornarica je saopštila da je američka podmornica na nuklearni pogon "Anapolis" stigla u luku na ostrvu Džedžu.

Prošle nedjelje je prva američka nuklearna podmornica, "Kentaki" je stigla u Južnu Koreju kao prva od 1980-ih.

Sjeverna Koreja je reagovala na njen dolazak ispaljivanjem balističkih i krstarećih raketa što se tumači kao upozorenje Pjongjanga da bi mogao da izvrši nuklearne napade na Južnu Koreju i na američka plovila.

Bonus video: