Ko je smijenjeni kineski ministar: Meteorski uspon, još brži pad

Kao portparol ministarstva, isticao se kao jedan od prvih diplomata koji je agresivno govorio u odbranu sve agresivnije vanjske politike Kine

22839 pregleda 6 komentar(a)
Blinken i Gang, Foto: Reuters
Blinken i Gang, Foto: Reuters

Kineski ministar vanjskih poslova Ćin Gang smijenjen je sa te pozicije nakon samo sedam mjeseci na poslu, u utorak, što je okončalo sedmice konfuzije nakon što je 57-godišnjak, koji je nekad bio blizak predsjedniku Si Đin Pingu, nestao iz javnosti.

Ćin, koji je postao jedan od najmlađih ministara vanjskih poslova u zemlji po svom imenovanju u decembru 2022. godine nakon kratkog mandata kao ambasador u SAD-u, imao je meteorski uspon do vrha, što su analitičari djelimično pripisali njegovoj bliskosti sa Si Đin Pingom.

Zamijenio ga je Vang Ji, koji je bio na toj poziciji i ranije, a koji ima 69 godina.

Rođen u sjevernom gradu Tiandžinu 1966. godine, Ćin je studirao međunarodnu politiku na jednom od najprestižnijih kineskih škola za buduće diplomate - Univerzitetu za međunarodne odnose u Pekingu.

Nakon diplomiranja, Ćin je ušao u diplomatsku službu, obavljajući nekoliko poslova u Ministarstvu vanjskih poslova, kao i dužnosti u Kineskoj ambasadi u Velikoj Britaniji.

Ćin je bio dva puta portparol Ministarstva vanjskih poslova, od 2006. do 2014. godine, i glavni protokolarni službenik od 2014. do 2018. godine, nadgledajući mnoge od Sijevih susreta s stranim liderima.

Kao portparol ministarstva, isticao se kao jedan od prvih diplomata koji je agresivno govorio u odbranu sve agresivnije vanjske politike Kine, stil koji je postao poznat kao "vuk ratnik" diplomatija.

Međutim, takođe je pokazivao spremnost za saradnju sa Sjedinjenim Državama, izjavivši prilikom dolaska u Vašington kao ambasador u julu 2021. godine, nakon perioda neuobičajene javne netrpeljivosti između američkih i kineskih zvaničnika, da odnosi imaju "velike mogućnosti i potencijal".

Međutim, odnosi između ove dvije velike sile nisu se bitno poboljšali tokom njegovog mandata kao ambasadora, niti nakon toga. Dvije strane su često bile u sukobu oko pitanja kao što su trgovina, tehnologija i Tajvan, na koji Peking polaže pravo na njega, a čiju samostalnost Vašington podržava.

Ćin, za kojeg su analitičari rekli da je najvjerovatnije imenovan za ministra vanjskih poslova da bi pomogao stabilizaciji odnosa s Sjedinjenim Državama, održao je sastanak i večeru s državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u junu, u razgovorima koje su obje strane opisale kao iskrene i konstruktivne.

Nekoliko dana kasnije, 25. juna, održao je razgovore s zvaničnicima iz Šri Lanke, Rusije i Vijetnama u Pekingu, ali nakon toga je nestao iz javnosti bez objašnjenja.

Njegovo ministarstvo je 11. jula izjavilo da nije mogao prisustvovati sastanku u Indoneziji zbog nepreciziranih "zdravstvenih razloga". Odbilo je bilo kakav daljnji komentar o njegovom statusu, stvarajući prazninu informacija koju su popunjavale glasnine.

Vang, koji je unaprijeđen u politbiro Kineske komunističke partije, jedno od najviših pozicija u Kini, zamijenio ga je tokom njegove odsutnosti.

Ćin, koji je oženjen i ima sina, posjetio je različite zemlje kao ministar vanjskih poslova, uključujući nekoliko u Africi u januaru i u Evropi u maju, gdje je promovisao kineski poziv za primirje na Ukrajini, što je bilo teško prodati s obzirom na to da je Kina bila kritikovana zbog stava prema Rusiji.

Nakon što je postao ministar vanjskih poslova, Ćinovi komentari o spornim pitanjima kao što su Tajvan i odnosi Kine s Rusijom nisu se značajno razlikovali od komentara njegovog prethodnika.

U svojim prvim izjavama kao ministar vanjskih poslova, Ćin je rekao da će kineska diplomatija pružiti "kinesku mudrost, kineske inicijative i kinesku snagu" u rješavanju izazova koji su zajednički za cijelo čovječanstvo.

U eseju objavljenom u američkom dvomjesečniku National Interest krajem prošle godine, Ćin je dao pregled kineske vanjske politike i ponovio da odnosi između Kine i SAD-a nisu "igra nulte sume" u kojoj jedna strana dobija na štetu druge.

Bonus video: