Ruska i kineska delegacija u Pjongjangu na 70. godišnjicu primirja u Korejskom ratu

"Ova posjeta će doprinijeti jačanju rusko-sjevernokorejskih vojnih veza i biće važan korak u razvoju saradnje između dvije zemlje", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane

5313 pregleda 6 komentar(a)
Učesnici komemoracije 70. godišnjice primirja u Korejskom ratu stigli u Pjongjang, Foto: REUTERS
Učesnici komemoracije 70. godišnjice primirja u Korejskom ratu stigli u Pjongjang, Foto: REUTERS

Sjeverna Koreja (DNRK) će ove nedelje dočekati ruskog ministra odbrane i kinesku delegaciju na visokom nivou u Pjongjangu na proslavama godišnjice primirja u Korejskom ratu, objavili su u utorak, 25. jula državni mediji, što je znak da bi mogla ponovo da otvori svoje granice za posjetioce na visokom nivou nakon dugotrajnog zatvaranja zbog pandemije.

"Vojna delegacija Ruske Federacije na čelu sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom posjetiće DNRK", saopštila je Korejska centralna novinska agencija (KCNA) dan nakon što je potvrdila da će kineska delegacija takođe prisustvovati događaju u četvrtak, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Rusija, jedan od istorijskih saveznika Pjongjanga, jedna je od nekolicine zemalja koje održavaju prijateljske odnose sa Sjeverom, a njen lider Kim Džong Un je nedavno bio nepokolebljiv u podršci invaziji Moskve na Ukrajinu, uključujući, kako navodi Vašington, isporuku raketa i projektila.

"Ova posjeta će doprinijeti jačanju rusko-sjevernokorejskih vojnih veza i biće važan korak u razvoju saradnje između dvije zemlje", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Kina, glavni trgovinski partner Sjeverne Koreje, takođe je u utorak potvrdila da će poslati delegaciju koju predvodi član Politbiroa Li Hongdžong.

Strani posjetioci prisustvovaće u Pjongjangu obilježavanju 70 godina od potpisivanja primirja, poznatog kao Dan pobjede na Sjeveru, za koji je KCNA navela da će biti proslavljen na "veličanstven način koji će ući u istoriju".

Očekuje se da će ove nedelje biti održana velika vojna parada i drugi događaji, sa satelitskim snimcima koji pokazuju da su vojnici i civili mjesecima trenirali za paradu, izvijestio je specijalizovani sajt NK Njuz sa sjedištem u Seulu.

Najveće nuklearne rakete i drugi vojni kapaciteti vjerovatno će se proći trgom Kim Il Sunga tokom ceremonije, dodaje NK Njuz.

Seul pomno prati proslavu u Pjongjangu

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je u utorak da je registrovalo više "ljudi i opreme" u glavnom gradu Pjongjangu, dodajući da južnokorejske i američke obavještajne agencije pomno prate predstojeću proslavu Sjevera.

Posjete kineske i ruske delegacije su prve od početka pandemije.

Sjeverna Koreja je od početka 2020. pod strogom samonametnutom blokadom da bi se zaštitila od Covid-19, sprečavajući čak i sopstvene državljane da uđu u zemlju.

Ona je tek prošle godine nastavila ograničenu trgovinu sa Kinom i omogućila novom izaslaniku Pekinga da preuzme svoju poziciju ove godine.

Sporazum o primirju kojim se okončavaju neprijateljstva u Korejskom ratu potpisan je 27. jula 1953. ali dve Koreje ostaju tehnički u ratu jer sporazum nikada nije zamenjen mirovnim sporazumom.

"Očekuje se da će Sjeverna Koreja pokušati da iskoristi to što Peking odobrava razvoj njenog nuklearnog programa, prezentovanjem nove interkontinentalne balističke rakete ICBM) tokom prisustva paradi kineske delegacije na visokom nivou", rekao je za AFP Jang Mu-džin, predsjednik Univerziteta za sjevernokorejske studije u Seulu.

"Izgleda da je namjera da se pokaže jačanje solidarnosti između Sjeverne Koreje i Kine usred globalnih političkih tenzija izazvanih sukobom između SAD i Kine," ističe Mu-džin.

Peking je najvažniji saveznik Sjeverne Koreje i sponzor u ekonomiji i njihov odnos je učvršćen još tokom Korejskog rata 1950-ih.

Sjeverna Koreja ponovo lansirala rakete

Sjeverna Koreja je u ponedeljak uveče ispalila dvije balističke rakete, saopštio je Seul, što je poslednji u nizu testova Pjongjanga poslednjih nedelja, koji dolazi u trenutku kada Seul i Vašington pojačavaju saradnju u oblasti odbrane.

Prošle nedelje Južna Koreja je bila domaćin američke podmornice sa nuklearnim kapacitetima, što je prvo takvo razmještanje od 1981. godine.

A u potezu koji je vjerovatno dodatno isprovocirao Sjever, druga američka podmornica, USS Anapolis na nuklearni pogon, stigla je u južnokorejsku pomorsku bazu u ponedeljak.

Odnosi između dvije Koreje trenutno su na jednoj od najnižih istorijskih tačaka, a Kim je pozvao na ubrzanje razvoja naoružanja, uključujući taktičko nuklearno oružje.

Tenzije su ponovo porasle zbog američkog vojnika Travisa Kinga, koji je prošle nedelje bio u obilasku demilitarizovane zone kada je prešao granicu i ušao u Sjevernu Koreju.

Komanda UN, multinacionalne snage koje predvode SAD koje nadgledaju primirje u Korejskom ratu, saopštile su u ponedeljak da su otpočele razgovore sa Pjongjangom o američkom vojniku.

Bonus video: