MMF podigao prognozu globalnog ekonomskog rasta za 2023. godinu na tri odsto

MMF insistira da je nepohodno nastaviti "monetarno zatezanje" da bi se vratila inflacija na ciljani nivo, iako to utiče na privredu koja je do sada bila otpornija nego što se očekivalo, posebno u zemljama u brzom razvoju

11241 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Međunarodni monetarni fond (MMF) revidirao je blago na više svoju prognozu globalnog ekonomskog rasta za 2023. godinu, pošto su sada predviđanja bolja od ranijih kako za napredne ekonomije, tako i za glavne zemlje u brzom razvoju.

MMF je u danas objavljenim novim podacima za izglede svjetske privrede naveo da sada očekuje da će svjetski eknomski rast u 2023. godini biti tri odsto u odnosu na 2,8 odsto koliko je očekivano u njegovoj prethodnoj procjeni u aprilu.

Očekuje se i da će ekonomska aktivnost ostati na istom nivou u 2024. godini, bez promjena u odnosu na prethodnu procjenu.

"Naša projekcija za ovu godinu se poboljšava i inflacija pada, to su dve dobre vijesti", rekao je za Frans pres glavni ekonomista MMF-a Pjer Olivije Gurinša, ali je dodao da svijet nije izašao iz teškoća i da rast ostaje slab, posebno zbog osjetnog usporavanja aktivnosti naprednih privreda.

Većina naprednih privreda, kao što su glavne zemlje u brzom razvoju, izgleda da je ostvarila bolje pokazatelje nego što je Fond očekivao, iako je gotovo svuda restriktivna politika borbe protiv inflacije koja ostaje "tvrdoglavo visoka".

Na tom planu MMF takođe očekuje blagi boljitak do kraja godine jer inflacija može da dostigne 6,8 odsto na svjetskom nivou na kraju godine, 0,2 procenta manje nego što je predviđeno u aprilu.

Međutim inflacija će takođe trajati duže: krajem 2024. ona bi trebalo i dalje da bude oko 5,2 odsto, dok je u martu ta institucija očekivala da će biti manja za 0,3 procentna poena od toga.

"Usporavanje koje primjećujemo, u velikoj mjeri je rezultat smanjenju cijena u Kini, posebno u industriji u drugom tromesječju", rekao je Gurinša.

MMF insistira da je nepohodno nastaviti "monetarno zatezanje" da bi se vratila inflacija na ciljani nivo, iako to utiče na privredu koja je do sada bila otpornija nego što se očekivalo, posebno u zemljama u brzom razvoju.

U Grupi sedam najrazvijenijih liberalnih ekonomija Njemačka bi trebalo da jedina ima recesiju 2023. godine. Recesija izgleda sve neizbježnija i veća nego što se očekivalo u aprilu, tako MMF sada očekuje pad privredne aktivnosti u Njemačkoj od 0,3 odsto u odnosu na 0,1 odsto koliko je očekivao u aprilu.

Druge glavne evropske privrede su se pokazale kao otpornije od Njemačke: za Francusku se očekuje rast od 0,8 odsto, što je 0,1 procentni poen više nego u aprilu, za Italiju 1,1 odsto (0,4 procentna poenaviše) dok privreda Španije pokazuje prave znake dobrog zdravlja sa očekivanim rastom od 2,5 odsto, što je jedan procentni poen više nego u aprilu.

U SAD rizik od recesije koji je dugo najavljivan, izgleda je otklonjen uprkos suksesivnom povećavanju kamatnih stopa od marta 2022. godine. MMF očekuje rast od 1,8 odsto za privredu SAD, u odnosu na 1,6 odsto u aprilu.

Među zemljama u brzom razvoju predviđanja rasta za privredu Kine ostaju nepromijenjena od 5,2 odsto u 2023. godini i 4,5 odsto u 2024. godini, uprkos strahovanjima od rizika usporavanja i posljedica moguće deflacije jer je inflaciju u Kini u junu bila nula na godišnjem nivou.

Rusija bi trebalo da očekuje u 2023. godini jaku recesiju prema prvobitnom izvještaju MMF-a objavljenom u oktobru prošle godine, ali se za Rusiju stalno poboljšavaju prognoze. U aprilu MMF je prognozirao rast privredne aktivnosti Rusije od 0,7 odsto za 2023. godinu, a Fond sada predviđa rast od 1,5 odsto.

Bonus video: