Broj poginulih zatvorenika u sukobima u zatvoru u Ekvadoru porastao na 18

Ekvador je danas objavio vanredno stanje u svim svojim zatvorima nakon niza nasilnih incidenata uključujući pucnjave i eksplozije u jednom od njegovih najopasnijih zatvora

4542 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Broj poginulih zatvorenika u sukobima između rivalskih bandi u zatvoru Gvajakil na zapadu Ekvadora, porastao je danas na 18, javila je kancelarija glavnog tužioca.

"Potvrđujemo smrt 18 zatvorenika poslije sukoba koji se odvijaju od subote" u kaznenom centru Gvajakil, prenosi agencija Frans pres.

Pored toga ranjeno je 11 osoba, među kojima jedan policajac, dodala je kancelarija glavnog tužioca preko društvene mreže Tviter, sada preimrnovanoj u "X".

Ekvador je danas objavio vanredno stanje u svim svojim zatvorima nakon niza nasilnih incidenata uključujući pucnjave i eksplozije u jednom od njegovih najopasnijih zatvora.

Mjera će biti na snazi narednih 60 dana i uključuje mobilizaciju policije i vojske u nastojanju da se povrati kontrola nad zatvorima.

Nasilje je izbilo u dijelu zatvorskog kompleksa Gvajakil, u subotu popodne i pojačalo se do ranih sati u nedjelju, a čule su se eksplozije i pucnji u okolnim stambenim četvrtima. U prvim sukobima javljeno je da ima šest mrtvih i 11 povrijeđenih, prenosi agencija AP. Nemiri su od tada dodatno eskalirali, mada vlasti nisu dale više informacija.

Zatvor Gvajakil ima kapacitet od oko 9.500 zatvorenika ali je u prvom kvartalu ove godine taj broj već prebačen za 3.000.

Juče je predsjednik Gijermo Laso potpisao ukaz kojim se uspostavlja slično vanredno stanje u provincijama Los Rios i Manabi poslije ubistva gradonačelnika Mante Augistina Intriaga, u događaju koji je šokirao građane Ekvadora, prenosi AP.

Odvojeno, zatvorenici u 13 drugih zatvora proglasili su štrajk glađu u ponedjeljak i drže sto zatvorskih čuvara tražeći bolje sanitarne uslove i bolju hranu, između ostalog.

Bonus video: