Gana: Ukinuta smrtna kazna za sve zločine, osim za izdaju, potvrđen moratorijum koji traje tri decenije

Po novom zakonu, kazne 176 osuđenika na smrt, uključujući šest žena, biće zamijenjene doživotnim zatvorom

5832 pregleda 1 komentar(a)
detalj iz parlamenta Gane, Foto: Screenshot/Youtube
detalj iz parlamenta Gane, Foto: Screenshot/Youtube

Parlament Gane je danas izglasao ukidanje smrtne kazne za sve zločine, osim za izdaju, potvrđujući tako moratorijum na pogubljenja u posljednje tri decenije.

Po novom zakonu, kazne 176 osuđenika na smrt, uključujući šest žena, biće zamijenjene doživotnim zatvorom.

"Gana podržava ustavna i osnovna ljudska prava svih", rekao je Enoh Jengre iz Pravnog centra za Gane. "Nijedno ljudsko biće ili institucija ne bi trebalo da ima pravo da nekome oduzme život".

Smrtna kazna je sve rjeđa na afričkom kontinentu. Po Svjetskoj koaliciji protiv smrtne kazne, 26 afričkih zemalja je potpuno zabranilo tu kaznu.

Posljednje pogubljenje u Gani je bilo 1993. godine.

Iako ukidanje smrtne kazne ima podršku grupa za ljudska prava i stručnjaka, ne vjeruju svi u Gani da bi trebalo da se ukine.

"To će podstaći neke ljude da se upuste u kriminal znajući da mogu samo dospjeti u zatvor", rekao je socijalni radnik Rejmond Kuda.

S druge strane, krivični advokat iz Akre Frensis Gasu koji je potvrdio da je "stanovništvo uglavnom prihvatilo da smrtna kazna možda nije korisna", naglasio je da u prilog ukidanja govori to što su sudske greške isuviše česte, a policijske istrage na kojima se one zasnivaju, su isuviše manjkave da bi se zadržala ta kazna.

Bonus video: