Bivši američki marinac, oslobođen iz ruskog zatvora, ranjen dok se borio na strani Ukrajine

Trevor Rid, koga je Rusija držala više od dvije godine prije nego što je oslobođen u aprilu 2022, zadobio je rane od gelera nakon što je naletio na nagaznu minu prije dvije nedelje

9495 pregleda 6 komentar(a)
Trevor Rid, Foto: Printscreen YouTube
Trevor Rid, Foto: Printscreen YouTube

Bivši američki marinac koga je Rusija oslobodila prošle godine u razmjeni zarobljenika, povrijeđen je dok se borio za Ukrajinu protiv snaga Moskve, saopštio je juče američki Stejt department.

Trevor Rid, koga je Rusija držala više od dvije godine prije nego što je oslobođen u aprilu 2022, zadobio je rane od gelera nakon što je naletio na nagaznu minu prije dvije nedelje, ali se sada oporavlja u njemačkoj bolnici, prema izvještajima američkih vijesti.

SAD su više puta upozoravale Amerikance da ne idu u Ukrajinu tokom rata, a kamoli da se pridružuju ukrajinskim snagama u borbi protiv Rusije. U nekom trenutku, međutim, Rid je postao jedan od, kako se vjeruje, nekoliko hiljada američkih boraca koji su se pridružili snagama Kijeva.

Ali portparol Stejt departmenta Vedant Patel, iako je priznao Ridovo ranjavanje na bojnom polju, rekao je da Rid "nije bio angažovan ni u kakvim aktivnostima u ime vlade SAD".

Uz pomoć jedne nevladine organizacije, Rid je "prevezen u Njemačku i dobija medicinsku njegu", rekao je Patel.

Detalji o Ridovom stanju nisu za sada poznati.

Rid je uhapšen 2019. zbog nasilja nad ruskim policajcem i kasnije osuđen na devet godina zatvora. Nakon njegovog hapšenja, njegova porodica se angažovala u opsežnom javnom zagovaranju da on bude oslobođen.

Na kraju je administracija predsjednika Džoa Bajdena obezbjedila njegovo oslobađanje, zamjenivši Rida za Konstantina Jarošenka, osuđenog ruskog švercera kokaina koji je služio 20-godišnju kaznu u SAD.

Bonus video: