Gutereš: Došla je era ključanja Planete, ako se ne dogodi mini ledeno doba narednih nekoliko dana...

"Klimatske promjene su tu i to je zastrašujuće", kazao je generalni sekretar UN

10221 pregleda 12 komentar(a)
Gutereš, Foto: Reuters
Gutereš, Foto: Reuters

Završena je "era klimatskog zagrijavanja i došla je era ključanja Planete", rekao je u četvrtak generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš i naglasio da će ovogodišnji juli biti najtopliji mjesec otkako se mjeri temperatura, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Nije potrebno čekati kraj mjeseca kako bismo to znali, osim ako se ne dogodi mini ledeno doba narednih nekoliko dana; jul 2023. će probiti sve rekorde", rekao je Gutereš novinarima.

"Klimatske promjene su tu i to je zastrašujuće. I to je tek početak. Era klimatskog zagrijavanja je završena i umjesto nje je došla era ključanja Planete", kazao je.

Ocijenio je da je ovo ljeto svirepo za velike djelove Sjeverne Amerike, Azije, Afrike i Evrope, a da je za cijelu planetu to "katastrofa".

Gutereš je dodao da naučnici bez dvoumljenja smatraju da je čovječanstvo odgovorno za to i rekao da je jedino iznenađenje velika brzina promjena.

"Posljedice su jasne i tragične: djeca koju su odnijele monsunske kiše, porodice koje bježe od požara, radnici koji se onesvješćuju pod gorućom vrućinom", rekao je šef UN-a.

Ponovio je svoje stalne pozive da se djeluje radikalno i hitno te ponovno oštro kritikovao sektor proizvodnje fosilnog goriva.

"Vazduh se ne može disati, vrućina je nepodnošljiva, a nedopustivi su nivoi profita sektora fosilnih goriva i klimatsko nedjelovanje", rekao je on.

Rekao je da političke vođe trebaju predvoditi te da prestanu oklijevanja i izgovori te čekanje da neko drugi prvi nešto uradi.

Gutereš, koji će u Njujorku u septembru biti domaćin samita o klimi, poziva razvijene zemlje da preuzmu obavezu da dostignu "karbonsku neutralnost" što je moguće bliže 2040. godini, a zemlje u brzom razvoju što je bliže 2050. godini.

"Dokazi su svuda, čovječanstvo je izazvalo razaranje. To ne treba da podstakne očaj, već akciju", rekao je.

"Još možemo spriječiti najgore. Ali za to trebamo pretvoriti jednu godinu jake vrućine u godinu jake ambicije", poručio je.

Bonus video: