SAD poručile svrgnutom predsjedniku Nigera da ima njihovu podršku

U telefonskom razgovoru sa Bazumom Blinken juče je "podvukao da će SAD nastaviti da rade na punom vraćanju ustavnog poretka i demokratske vladavine u Nigeru"

3130 pregleda 7 komentar(a)
Bazum, Foto: Reuters
Bazum, Foto: Reuters

Šef američke diplomatije Entoni Blinken prenio je uvjeravanja svrgnutom predsjedniku Nigera Mohamedu Bazumu da ima "nepokolebljivu podršku" SAD i dodao da je puč u toj zemlji ugrozio stotine miliona dolara pomoći, prenio je njegov portparol.

U telefonskom razgovoru sa Bazumom Blinken juče je "podvukao da će SAD nastaviti da rade na punom vraćanju ustavnog poretka i demokratske vladavine u Nigeru", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler u saopštenju.

Šef predsjedničke garde Nigera general Abdurahman Čijani, koji je u srijedu predvodio puč protiv izabranog predsjednika, juče je objavio da je postao lider te zapadnoafričke zemlje odlukom svojih vojnika.

Odluka je donijeta nekoliko sati pošto je Čijani zatražio nacionalnu i međunarodnu podršku za svoju vlast uprkos bojaznima da bi politička kriza u Nigeru mogla podriti borbu te države protiv džihadista i ojačati uticaj Rusije na zapadu Afrike.

Ubrzo posle objave Čijana, ljudi iz kabineta svrgnutog predsjednika Mohameda Bazuma osudili su državni udar, navodeći da je izveden "zbog ličnih pogodnosti".

Bazum je sa porodicom juče proveo treći dan zatvoren u svojoj rezidenciji, ali je mogao da razgovara telefonom sa drugim šefovima država, među kojima i sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Posle Malija i Burkine Faso, Niger koji je do sada bio saveznik zapadnih zemalja, postao je treća zemlja Sahela gdje se od 2020. godine dogodio puč. Te zemlje su posljednjih godina pogođene napadima grupa vezanih za Islamsku državu i Al Kaidu.

Mali i Burkina Faso okrenule su se Rusiji a prethodno su tražile odlazak francuskih vojnika iz svojih država.

Danas popodne će francuski predsjednik Emanuel Makron otvoriti sastanak Saveta za nacionalnu odbranu i bezbednost o Nigeru. Francuska u toj zemlji ima 1.500 vojnika i do sada je sarađivala s nigerskom vladom. SAD u Nigeru imaju oko hiljadu vojnika.

U nedjelju se u Abudži, u susjednoj Nigeriji, održava specijalni samit Ekonomske zajednice država zapadne Afrike (ECOWAS), kojoj pripada i Niger, kako bi se procijenila situacija u toj zemlji, a moguće je da će donijeti i odluku o sankcijama.

Bonus video: