Da li se čuo Prigožinov glas: Pozdravio puč u Nigeru, govorio o oslobođenju od kolonizatora

"Ono što se dogodilo u Nigeru nije ništa drugo do borba naroda Nigera sa svojim kolonizatorima"

7238 pregleda 4 komentar(a)
Prigožin, Foto: Reuters
Prigožin, Foto: Reuters

Šef ruske plaćeničke paravojne grupe Vagner, Jevgenij Prigožin, koji je i dalje aktivan uprkos tome što je prošlog mjeseca vodio neuspjelu pobunu protiv vrha ruske vojske, pozdravio je vojni puč u Nigeru kao dobru vijest i ponudio svojim borcima usluge da uvedu red.

Glas na kanalima aplikacije Telegram povezanim sa Vagnerom za koju su rekli da je Prigožinov, nije tvrdio da je umiješan u puč, ali ga je opisao kao trenutak davno zakašnjelog oslobođenja od zapadnih kolonizatora i napravio nešto što je izgledalo kao teren za njegove borce da pomognu u održavanju reda.

"Ono što se dogodilo u Nigeru nije ništa drugo do borba naroda Nigera sa svojim kolonizatorima. Sa kolonizatorima koji pokušavaju da im nametnu svoja pravila života i njihove uslove i da ih održe u stanju u kakvom je Afrika bila prije više stotina godina",, navodi se u poruci objavljenoj u četvrtak uveče, prenosi Rojters.

Govornik je imao istu karakterističnu intonaciju i fraze na ruskom kao i šef Vagnera, iako Rojters nije mogao sa sigurnošću da potvrdi da je to on.

"Ovo danas praktično stiče svoju nezavisnost. Ostalo će bez sumnje zavisiti od građana Nigera i koliko će vlada biti efikasna, ali glavna stvar je ovo: oni su se oslobodili kolonizatora", navodi se u poruci.

Lideri puča proglasili su generala Abdurahamana Tianija za novog šefa države u petak nekoliko dana nakon što su rekli da su zbacili predsjednika Mohameda Bazuma u ​​sedmom vojnom preuzimanju vlasti u Zapadnoj i Centralnoj Africi za manje od tri godine.

Niger, zemlja koja je jedna od najsiromašnijih na svijetu, ali koja takođe ima neka od svojih najvećih nalazišta uranijuma, proglasila je punu nezavisnost od bivšeg kolonijalnog vladara Francuske 1960. godine.

Glasovna poruka bila je najnoviji znak da Prigožin i njegovi ljudi ostaju aktivni u Africi, gdje još uvijek imaju ugovore o obezbeđenju u nekim zemljama poput Centralnoafričke Republike (CAR).

Prigožin je rekao jednom afričkom novinskom izdanju u intervjuu objavljenom na internetu nekoliko dana ranije da je Vagner spreman da poveća svoje prisustvo u Africi i da je nova grupa njegovih boraca stigla u CAR uoči ustavnog referenduma.

Vagnerova uloga u Africi je izvor zabrinutosti zapadnih vlada, uključujući Francusku i Sjedinjene Američke Države. Vašington je optužio tu grupu za zločine i uveo joj sankcije. Prigožin kaže da radi po zakonu.

Prije dva dana pojavila se fotografija i informacija da je Prigožin navodno u Sankt Peterburgu gdje se održavao rusko-afrički samit.

Od pobune mjesto boravka Prigožina je obavijeno velom misterije, iako se vjeruje da se kreće između Rusije i Bjelorusije.

Prigožin, dugogodišnji bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, pokrenuo je pobunu 23. juna uveče, tvrdeći da je ruska vojska ubila neke od njegovih boraca u napadu iz vazduha, što je negiralo Ministarstvo odbrane u Moskvi.

Borci Vagnera su do sada imali značajnu ulogu u ruskom ratu protiv Ukrajine.

Dan kasnije, Prigožin je objavio da prekida pobunu i da će se s borcima vratiti na front u Ukrajinu. Međutim, Kremlj je ubrzo saopštio da će Prigožin u Bjelorusiju, na osnovu dogovora uz posredovanje bjeloruskog predsjednika Alakesandra Lukašenka, i da će krivične prijave protiv pobunjenika biti odbačene.

Nekoliko konvoja Vagnerovih plaćenika stiglo je nedavno u Bjelorusiju gdje su u kampu koji su bjeloruske vlasti ponudile Prigožinu, i, kako se tvrdi, obučavaju bjeloruske trupe.

Bonus video: