Australijske vlasti izgubile nadu da će naći preživjele poslije udesa helikoptera

Helikopter Taipan MRH-90 evropske proizvodnje učestvovao je u velikim vojnim vježbama sa SAD, Japanom, Francuskom, Njemačkom i Južnom Korejom

13728 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Australijske vlasti izgubile su svaku nadu da će naći preživjele poslije udesa vojnog helikoptera ovog vikenda u kojem je bilo četiri člana posade, izjavio je danas australijski minisitar odbrane Ričard Marls.

Pronađeni je veliki dio ostataka letjelice što je navelo spasioce da odustanu od ideje da će naći žive članove posade koji su se nalazile na njoj, rekao je Marls.

Helikopter Taipan MRH-90 evropske proizvodnje učestvovao je u velikim vojnim vježbama sa SAD, Japanom, Francuskom, Njemačkom i Južnom Korejom.

Srušio se u noći između petka i subote kod ostrva Hamilton u sjeveroistočnoj australijskoj državi Kvinslend.

"Udar je bio užasan", rekao je ministar i dodao da su prešli sa operacije spasavanja na operaciju pronalaženja ostataka letjelice i tijela nastradalih.

Australijska flota od više od 40 helikoptera Taipan će biti prizemljena dok istražitelji ne dobiju ideju o uzrocima nesreće, dodao je ministar.

"Neće letjeti dok ne shvatimo šta se desilo i dok nismo sproveli izmjene ili djelovali u vezi sa tim", rekao je on.

Dvonedjeljne vojne vježbe u kojima učestvuje 30.000 vojnika uključuju kopnene borbe, iskrcavanje tenkova i vazduhoplovne operacije. One su kratko prekinute u subotu poslije udesa.

Vježbe čiji cilj je da se demonstrira snaga zapadnih vojnih saveznika treba da se završe 4. avgusta.

Australijski zvaničnici već su se ranije žalili da su bili primorani više puta da prizemlje helikoptere Taipan navodeći teškoće u održavanju i snabdijevanju sa rezervnim djelovima.

Prije ovog incidenta Kanbera je saopštila da namjerava da zamijeni svoje zastarjele helikoptere Taipan sa helikopterima Blak hok američke proizvodnje.

Bonus video: