Mijanmar: Vojna hunta produžila vanredno stanje i odložila izbore

Vanredno stanje je proglašeno kada je vojska uhapsila Aung Sang Su Ći i visoke državne zvaničnike, kao i članove njene partije Nacionalne lige za demokratiju 1. februara 2021. godine

4313 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vladajuća vojna hunta u Mijanmaru produžila je danas vanredno stanje u zemlji koje je na snazi od kada je vojska preuzela vlast od demokratski izabrane vlade u februaru 2021. godine, odlažući tako očekivane izbore, izvijestili su državni mediji.

Prema navodima državne televizije MRTV, Savjet za nacionalnu odbranu i bezbednost (NDSC) sastao se danas u glavnom gradu Nejpitou i produžio vanredno stanje još šest mjeseci počevši od utorka jer je potrebno vrijeme da se pripreme izbori.

Saopštenje predstavlja priznanje da vojska nema dovoljno kontrole u zemlji da organizuje izbore i da nije uspjela da suzbije široko rašireno protivljenje vojnoj vlasti, što uključuje i tekuću oružanu pobunu, uprkos tome što vojska ima ogromnu prednost u ljudstvu i oružju.

Vanredno stanje je proglašeno kada je vojska uhapsila Aung Sang Su Ći i visoke državne zvaničnike, kao i članove njene partije Nacionalne lige za demokratiju 1. februara 2021. godine.

Vojska je saopštila da je preuzela vlast zbog izborne krađe na izborima održanim u novembru 2020. godine, na kojima je partija koju predvodi Aung Sang Su Ći odnijela ubjedljivu pobjedu dok je istovremeno Stranka solidarnosti i razvoja sindikata koju je podržavala vojska loše prošla.

Nezavisni posmatrači izbora saopštili su tada da nijesu pronašli nikakve veće nepravilnosti.

Preuzimanje vlasti od vojske naišlo je na velike mirne proteste koje su snage bezbjednosti ugušile silom, što je izazvalo oružani otpor koji su stručnjaci Ujedinjenih nacija opisali kao građanski rat.

Prema navodima organizacije Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima procjenjuje se da su do danas snage bezbjednosti ubile 3.857 ljudi.

Ustav koji je donijela vojna hunta 2008. godine dozvoljava vojsci da vlada držvom vanrednim stanjem u trajanju od godinu dana, uz dva moguća produženja od šest mjeseci ako pripreme još nijesu završene za nove izbore.

Međutim, NDSC je dozvolio vojnoj vladi da produži vanredno stanje još šest meseci u februaru, rekavši da je u zemlji i dalje nestabilna situacija. To je četvrto produženje do sada.

Vanredno stanje dozvoljava vojsci da preuzme sve vladine funkcije, dajući tako šefu vladajućeg vojnog savjeta, generalu Min Aung Hliangu, zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.

U današnjem izvještaju nije precizirano kada bi izbori mogli biti održani, samo se navodi da će do njih doći nakon što se ostvare ciljevi vanrednog stanja.

Vojska je prvobitno najavila da će novi izbori biti održani godinu dana od preuzimanja vlasti, a kasnije je rekla da će se održati u avgustu 2023. godine. Ali produženje vanredne situacije u februaru onemogućilo je taj termin.

Kritičari kažu da izbori neće biti ni slobodni ni pošteni pod vladom koju kontroliše vojska, koja je zatvorila nezavisne medije i uhapsila većinu lidera opozicije.

Bonus video: