SAD ograničile putovanja bez viza nosiocima mađarskih pasoša

Ograničenja se odnose na američki program za ukidanje viza, koji omogućava vlasnicima pasoša iz 40 zemalja da posjete SAD radi poslovanja ili turizma bez vize do 90 dana

3199 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

SAD su danas saopštile da su uvele nova ograničenja putovanja građanima Mađarske zbog zabrinutosti oko vjerodostojnosti pasoša te države.

Američka ambasada i vladin zvaničnik saopštili su da okomilion stranaca kojima su mađarski pasoši odobreni tokom devet godina nije prošlo dovoljno stroge provjere identiteta.

Ograničenja se odnose na američki program za ukidanje viza, koji omogućava vlasnicima pasoša iz 40 zemalja da posjete SAD radi poslovanja ili turizma bez vize do 90 dana.

Period tokom kog nosioci mađarskog pasoša mogu da putuju je smanjen sa dvije godine na jednu i oni će moći da samo jednom uđu u SAD samo jednom.

Visoki zvaničnik američke vlade rekao je da je promjena uslijedila nakon godina neuspješnih napora SAD da rade sa mađarskom vladom na rješavanju bezbjednosnih problema.

Mađarska vlada počela je da nudi pojednostavljenu proceduru naturalizacije onima koji tvrde da imaju mađarsko porijeklo 2011. godine, čak i ako ne žive ili ne namjeravaju da žive u Mađarskoj.

Stotine hiljada od najmanje dva miliona etničkih Mađara koji žive u susjednim zemljama, prije svega u Rumuniji, Srbiji i Ukrajini, stekli su mađarsko državljanstvo po pojednostavljenoj proceduri.

Bonus video: