Brazilac preminuo pred 128. rođendan, vjeruje se da je bio najstariji na svijetu

Gomez se nije našao na Ginisovoj listi rekorda, jer prema njihovoj evidenciji – najstarija osoba na svijetu je 116-godišnja Marija Branijas Morera iz Španije

6327 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Brazilac za kojeg se vjerovalo da je najstariji čovjek na svijetu, preminuo je nedjelju dana prije svog 128. rođendana.

Žoze Paulino Gomez je preminuo u petak 28. jula, nedjelju dana prije nego što će napuniti 128 godina, u svom domu u Pedra Boniti.

Porodica je rekla da je Gomez preminuo usljed otkazivanja organa, što je bila posljedica njegove duboke starosti, prenosi N1.

Prema vjenčanom listu iz 1917. godine, Gomez je rođen 4. avgusta 1895. godine, što znači da je preživio oba svjetska rata i tri pandemije.

Vilijan Žoze Rodrigez de Suza, pravnik pri lokalnoj matičnoj službi, potvrdio je da je Gomezovo godište tačno i da je rođen prije 1900. godine.

Međutim, njegova porodica nije sasvim sigurna koliko je tačno imao godina, navodeći da je postojalo više slučajeva da je dokumentacija bila netačna.

“Tu je komšinica koja ima 98 godina. Kaže da ga je poznavala dok je bio dječak. Kada smo to čuli riješili smo da utvrdimo njegovo godište i vidimo šta je tačno“, kazala je Gomezova unuka Elijane Fereira za lokalne medije.

Utvrđeno je da je starac sigurno imao više od sto godina, najmanje 110. Međutim, zvaničan broj će se znati tek kada dobiju smrtovnicu.

Gomez se nije našao na Ginisovoj listi rekorda, jer prema njihovoj evidenciji – najstarija osoba na svijetu je 116-godišnja Marija Branijas Morera iz Španije. Ona je rođena 4. marta 1907. godine.

Bonus video: