Kina upozorava: Nećemo dozvoliti rat na korejskom poluostrvu

U saopštenju ministra odbrane Kine, Rena Guoćijanga, navodi se da će ta zemlja uraditi sve što je potrebno da spriječi rat na svom pragu
92 pregleda 14 komentar(a)
Kina vojni helikopter, Foto: Reuters
Kina vojni helikopter, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.08.2017. 09:53h

Kina je poručila da neće dozvoliti rat ili haos na korejskom poluostrvu!

U saopštenju ministra odbrane Kine, Rena Guoćijanga, navodi se da će ta zemlja uraditi sve što je potrebno da spriječi rat na svom pragu.

Američki bombarderi i južnokorejski lovci izvode vježbe na poluostrvu dok tenzije rastu nakon što je Sjeverna Koreja ispalila projektil preko japana.

U vježbama su učestvovala dva B-1B strateška bombardera koji su sposobni za nuklearne napada i dva Marine Corps F-35Bs bombardera, zajedno sa južnokorejskim F-15K lovcima.

Za dijalog i protiv novih sankcija Kineske vlasti ocijenile su danas da pozivi "nekih zemalja" za uvođenje dodatnih sankcija Sjevernoj Koreje nakon što je ta zemlja ispalila raketu iznad Japana, imaju "destruktivnu ulogu" u rješavanju tog pitanja. "Neke zemlje ignorišu zahtjeve za dijalog i samo pominju sankcije... Takve akcije i riječi imaju destruktivnu umesto konstruktivnu ulogu" u rješavanju pitanja nuklearnog i balističkog programa Sjeverne Koreje koji je zabranjen ranijim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN, izjavila je portparolka kineskog Ministarstva inostranih poslova Hua Čunjing koja nije precizirala o kojim je zemljama riječ. Prema njenim riječima, sankcije "podrivaju" napore za ponovne pregovore sa Sjevernom Korejom. "Čim je situacija zategnuta, neke države izbjegavaju preuzimanje odgovnosti.... Kriza o nuklearnom programu nije scenario za film ni video igrica već realna situacija koja se odnosi na mir u regionu", rela je Hua.

Bonus video: